Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Τη λειτουργία του ζητούν οι επαγγελματίες

Λιανεμπόριο: «Η Πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων».

Την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου ζητά ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, υποστηρίζοντας ότι «οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλουν» ενώ ζητούν από την Πολιτεία να δρα σκεπτόμενη τις συνέπειες από το λουκέτο στις επιχειρήσεις.

«Η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα με κύριο κριτήριο την υγεία των πολιτών λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψη και σειρά άλλων παραγόντων που ασφαλώς περιλαμβάνουν και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων», τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει:

«Σήμερα, τα αυστηρά μέτρα έχουν αποδώσει ότι μπορούσαν να αποδώσουν, τα νέα κρούσματα μειώνονται σταθερά όπως και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες συνανθρώπων μας. Η έναρξη των εμβολιασμών και οι συνωστισμοί των εορτών που μένουν πίσω μας αφήνουν σημαντικό περιθώριο ασφαλείας για την επανέναρξη του εμπορίου με όλα βεβαίως τα μέτρα που εξασφαλίζουν την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Η θετική στάση του αρμόδιου υπουργού αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης και τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και σε όλη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα».

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: “Όσο δεν ανοίγουν οι επιχειρήσεις, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για την άμεση στήριξη τους”

Μοναδική ελπίδα σωτηρίας μέρους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου της χώρας, είναι το άμεσο άνοιγμα τους, έστω και με τη μέθοδο «παράδοση εντός» ή click in shop, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η κοινωνία δεν κινδυνεύει μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από αυτές της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία και ότι όσο καθυστερεί το άνοιγμα των καταστημάτων, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης. «Ήδη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το “ κούρεμα” οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους τους σε δόσεις που θα φτάνουν τις 120», υποστηρίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.