Κόσμος

Κορωνοϊός Ρωσία: Τι είναι το Sputnik Light που δοκιμάζεται

Κορωνοϊός Ρωσία: Εμβόλιο μιας δόσης δοκιμάζει η χώρα, Θεωρείται ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε χώρες που δοκιμάζονται από έξαρση κρουσμάτων του φονικού ιού.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό και τη νέα έξαρσή του σε πολλές χώρες, έχει αναγκάσει τους επιστήμονες να κινούνται με διαφορετικό τρόπο από ό, τι και οι ίδιοι έχουν συνηθίσει. Στη Ρωσία σχεδιάζεται κλινική δοκιμή μιας πιο «ελαφριάς» εκδοχής του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, η οποία θα περιλαμβάνει μια και μόνο δόση που θα μπορούσε να δώσει γρήγορα αποτελέσματα σε χώρες όπου τα κρούσματα έχουν ραγδαία αύξηση.

Το Sputnik Light θα δοκιμαστεί σε 150 εθελοντές στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, δείχνει κυβερνητικό έγγραφο για τις κλινικές δοκιμές που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σύμφωνα με τις ρωσικές υγειονομικές Αρχές, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με την αρχική εκδοχή του Sputnik V που χορηγείται σε δύο δόσεις.

Το εμβόλιο των δύο δόσεων θα παραμείνει η κυρίαρχη εκδοχή που χρησιμοποιείται στη Ρωσία, δήλωσε ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο διαχειρίζεται την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά του εξωτερικού και θα καλύψει το κόστος της κλινικής μελέτης.

Προσωρινή λύση το νέο εμβόλιο

«Το Sputnik Light μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή λύση για χώρες όπου παρατηρείται κορύφωση των λοιμώξεων», ενημέρωσε ο Ντιμιτρίεφ.

Μια άλλη λύση που εφαρμόζουν η Βρετανία και η Δανία για τη μεγιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η καθυστέρηση της απαιτούμενης δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο Sputnik χρησιμοποιεί διαφορετικούς αδενοϊούς στις δύο δόσεις. Ρώσοι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ιός της δεύτερης δόσης είναι δυσκολότερο να παρασκευαστεί.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία απέστειλε 300.000 φιαλίδια του Sputnik V στην Αργεντινή, στην πρώτη μεγάλη αποστολή εμβολίων στο εξωτερικό. Η αποστολή περιείχε μόνο την πρώτη δόση, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η μία δόση θα παρέχει μικρότερη προστασία, της τάξης του 85%, σε σχέση με τις δύο δόσεις που αποτρέπουν το 91% των συμπτωματικών λοιμώξεων. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, έχει δηλώσει ότι η ανοσία μετά την πρώτη δόση του Sputnik V υπολογίζεται ότι διαρκεί περίπου 3-4 μήνες.