Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία: Αυξάνεται στους 12 μήνες – Ποιοι θα υπηρετούν 9

Στρατιωτική θητεία: Τι θα προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Ποιοι εξαιρούνται από την αύξηση της θητείας.

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης είναι στα τελευταία στάδια προετοιμασίας. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες. Από το 12μηνο θα εξαιρούνται όσοι υπηρετούν το σύνολο των μηνών της θητείας στα σύνορα και σε μονάδες στην παραμεθόριο. Δηλαδή το 9μηνο θα ισχύσει για όσους υπηρετούν στον Έβρο ή τα νησιά του Αιγαίου.

Το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν και παλαιότερα και έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Στόχος είναι να αυξηθεί το έμψυχο δυναμικά στις Ένοπλες Δυνάμεις φτάνοντας τις 133.000. Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» του προσωπικού στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και φαντάρους σε 93.500.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το υπουργείο Άμυνας προωθεί παράλληλα ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους, θέμα που αποτελεί «χρόνια πληγή» για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό. Επίσης εκτός της αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες, το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει προσλήψεις 2.600 ΕΠΟΠ.

Προσλήψεις και αύξηση εισακτέων στις σχολές των Αξιωματικών

Ο στόχος του υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΘΑ είναι να αυξηθεί το δυναμικό των Ενόπλεων Δυνάμεων το 2021 τόσο με προσλήψεις μονίμων στρατιωτικών όσο και με αύξηση των εισακτέων στις σχολές Αξιωματικών. Προκειμένου ο αριθμός φαντάρων και μονίμων να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, η επιδίωξη είναι να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή οι διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης).

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που αναφέρει ο Μάνος Χαραλαμπάκης για το in.gr, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας άσκησε πιέσεις – επισημαίνοντας το επείγον για την ενίσχυση του στρατεύματος – ούτως ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, προ ημερών ανέβηκε το όριο ηλικίας (από 28 ετών σε 31) για τους ΟΒΑ που επιθυμούν να προσληφθούν ως ΕΠΟΠ.

Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ). Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών.