Το lockdown συνεχίζεται την ώρα που η αγωνία καθημερινά είναι στα ύψη τόσο για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας υπό τον φόβο μήπως τα κρούσματα ξεπεράσουν τα χίλια και αρχίσουν να καλπάζουν φτάνοντας ξανά πάνω από τα τρεις χιλιάδες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Ανακοινώνουμε 800 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144293, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5598 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43583 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 250 (69.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3087 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Πώς κατανέμονται τα 800 νέα κρούσματα;
Η κατανομή των 800 ημερήσιων μολύνσεων από κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου έχει ως εξής:
- 29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 40 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 78 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 23 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
- 50 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
- 92 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
- 8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 7 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Πώς θα φτάσουμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα;
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε μια ανάρτηση στο Facebook με σκοπό να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο και τις δυνατότητες εμβολιασμού του ελληνικού κράτους. Στην εν λόγω δημοσίευση υπογράμμισε πως όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα.
Όπως εξηγεί, ως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, και σύμφωνα με το our world in data, η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0.23%. Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1%, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρείες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (Pfizer και Moderna), και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων – ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.
Όσο για το αν η δυνατότητα εμβολιασμού θα παραμείνει στις περίπου 8.000 ημερησίως σε όλη τη διάρκεια του 2021, «όπως διάφοροι καλόπιστα (ή όχι) υπέθεσαν ή φοβήθηκαν», η απάντηση είναι αρνητική. «Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000 και στις 4 Ιανουαρίου, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20 του μήνα που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (περίπου 48 εμβόλια ανά ημέρα σε εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα».
«Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και όχι όλες μαζί διότι συσχετίζονται υποχρεωτικά:
- με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων που έχουμε παραλάβει. Τι νόημα θα είχε να αναπτύξουμε όλες τις γραμμές εμβολιασμού του τελικού πλάνου εμβολιασμού όταν δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα εμβόλια άραγε;
- την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που διενεργεί τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και διαδικασίες καταχώρισης που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και
- την προσεκτική δοκιμή μιας εξαιρετικά συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς από τα 5 hubs σε όλη την Ελλάδα».
«Η σημαντική αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμα γύρω από την παραγωγική ικανότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει και να προμηθεύει κάθε χώρα με τις αναγκαίες ποσότητες στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μας υποχρεώνει να κινούμαστε με συντηρητικά βήματα προς το παρόν».
Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση θα ήταν τουλάχιστον «ριψοκίνδυνη, αν όχι ανεύθυνη, μια εναλλακτική μονοδοσική στρατηγική από τη στρατηγική δύο δόσεων που εφαρμόζει η χώρα μας. Κι αυτό διότι η μονοδοσική στρατηγική θα εξαντλούσε, στο όνομα της ταχύτητας, πολύ γρήγορα τα λιγοστά διαθέσιμα αποθέματα χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παραλάβουμε στην ώρα τους τις αναγκαίες ποσότητες για τη δεύτερη δόση, διακινδυνεύοντας έτσι να αχρηστευθεί και η πρώτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν», προτάσσει.
Εν τέλει, ένα από τα ζητήματα που «καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση είναι η σχέση περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Ακόμα πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων. Και φυσικά τότε, ναι, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται, όμως, με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια».
Παρατείνεται το lockdown
Παράταση μιας εβδομάδας στο υφιστάμενο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 06.00 το πρωί μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:
- Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.
- Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.
- Για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών έως και 9 άτομα.
- Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
- Για τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
- Από το Σαββατοκύριακο, 16 – 17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.
- Σχετικά με τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για κορωνοϊό για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.