Αν όταν κάθεσαι η σπονδυλική σου στήλη θυμίζει σίγμα τελικό και ο αυχένας σου εκείνον της χελώνας τότε ετοιμάσου για αρκετές ενοχλήσεις εν καιρώ σε μέση, αυχένα, ώμους και αλλού.
Το καθισιό εκφυλίζει το σώμα σου, το οποίο δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται για ώρες σε μια καρέκλα. Τι μπορείς να κάνεις; Σε πρώτη φάση να μην κάθεσαι συνέχεια, αλλά όταν πρέπει να το κάνεις τουλάχιστον να… κάθεσαι καλά.
Μπες στη σωστή θέση λοιπόν, με αυτά τα χρήσιμα tips.
Κράτα την σπονδυλική σου στήλη σε ουδέτερη θέση, και τους γλουτούς σου στην άκρη της καρέκλας η του καναπέ. Η ουδέτερη θέση είναι κάτι μεταξύ της πρόσθιας και τις οπίσθιας πυελικής κλίσης. Δες την εικόνα για να πάρεις μια ιδέα.
- Κράτα τους ώμους τα αυτιά και τα ισχία σου στην ίδια ευθεία.
- Διατήρησε την φυσιολογική λόρδωση χαμηλά στην μέση. Αν η καρέκλα/καναπές δεν την στηρίζει, τότε βάλε ένα μαξιλαράκι.
- Κράτα τα ισχία και τα γόνατά σου σε 90 μοίρες γωνία.
- Φρόντισε το βάρος σου να είσαι ισόποσα κατανεμημένο και στα δύο ισχία, απόφυγε δηλαδή να γέρνεις προς τη μία πλευρά.
- Και τα δύο σου πόδια πρέπει να πατάνε στο έδαφος, μην κάθεσαι σταυροπόδι. Αν δεν πατάνε, βάλε ένα υποπόδιο.
- Κράτα τα χέρια σου (πήχεις) παράλληλα με το έδαφος, πάνω στο γραφείο.
Η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς ευθεία μπροστά σου σε τέτοιο ύψος ώστε τα μάτια σου να βρίσκονται στο ύψος του πάνω μέρους της οθόνης και σε απόσταση που να μπορείς να την ακουμπήσεις με τα δάχτυλά σου, έχοντας τους αγκώνες τεντωμένους. Τσέκαρε συχνά ώστε το κεφάλι σου να μην θυμίζει εκείνο της χελώνας, δηλαδή να μην «πέφτει» μπροστά, όπως στην εικόνα. Σήκω για 10 λεπτά μετά από 1 ώρα καθισιού και κάνε μερικές διατάσεις ή περπάτα για να μειώσεις την ένταση στους μυς και να βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος.