Στα 816 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού χθες Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι 48 συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας του φονικού ιού. Άλλοι 399 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς, ούτε τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, ούτε και οι προβλέψεις από τη μεριά των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Αντίθετα, ορισμένοι προβλέπουν πως το τρίτο κύμα θα είναι εξίσου σφοδρό με το δεύτερο. Κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αν όχι φόβο.
Σίγουρος για το τρίτο κύμα της πανδημίας ο Νικόλαος Καπραβέλος
Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ, εξήγησε. «Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Αποκάλυψε, δε, ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση.
«Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Τα αποτελέσματα από τα Θεοφάνεια φοβάται ο Μανώλης Δερμιτζάκης
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
Άλλο η πίστη και άλλο τα επιστημονικά στοιχεία
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Μανώλης Δερμιτζάκης είχε εκφράσει την απογοήτευση του. Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είχε σχολιάσει τις πρώτες εικόνες λέγοντας: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανεις γιατι η Ελλαδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολυ καιρο, και ισως και με κλειστά σχολεία παλι σύντομα. Κρίμα …», ήταν τα λόγια του.
Να παραμείνουν τα μέτρα του lockdown ζητάει ο Χαράλαμπος Γώγος
Στο τι μέλλει γενέσθαι με τα περιοριστικά μέτρα και το click away αναφέρθηκε ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε ειδική μνεία στις εικόνες που παρατηρήθηκαν από τις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων, σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές σε έξαρση, «υπάρχουν κόκκινες ζώνες που εναλλάσσονται και που μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι σαν αναφλεγείς βόμβες που μπορεί να πυροδοτήσουν το σύστημα».
Παράλληλα, ο κ Γώγος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30% .
Όπως είπε, την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ωστόσο αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη. Επίσης, επεσήμανε ότι ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν συνεχώς με τα δεδομένα που υπάρχουν στην χώρα μας ενώ ήδη εμφανίστηκαν και κρούσματα με το νέο στέλεχος. «Βγαίνουμε από ένα lockdown και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» υπογράμμισε ο ίδιος ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο της κατά ζώνης λειτουργίας το click away.
Η εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγγιάνη για τον Φεβρουάριο
Μια εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος πραγματοποιεί προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, συμφωνεί με το άνοιγμα, όχι όμως με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο και σχεδιασμένο lockdown «ακορντεόν».
«Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», εκτιμά.
Τι προτείνει
Ο καθηγητής, υπενθυμίζει, ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα, τεχνολογικά και μη, μέσα για την καταπολέμησή της. Σημειώνει ότι η εστίαση, για παράδειγμα, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο.
«Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο.
Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην «τάδε» περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», προτείνει ο καθηγητής.
Τι θα γίνει με τον τουρισμό το 2021
Ο κ. Σαρηγιάννης θέτει στο τραπέζι το ζήτημα του τουρισμού. Θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. «Μετά τον Απρίλη θα υπάρξει αποκλιμάκωση και αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό», αναφέρει.
Η άποψή του για τα σχολεία
Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζει ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο επήλθε μερικές ημέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ότι είναι λάθος να υποστηρίζουμε ότι απ’ τα σχολεία δεν υπάρχει διασπορά του ιού.
«Οι μελέτες του εξωτερικού, δείχνουν ότι η επίδραση στη κοινότητα είναι ανάλογη με το βαθμό διασποράς στα σχολεία. Με υψηλό βαθμό διασποράς στην κοινότητα, υπάρχει υψηλή διασπορά στα σχολεία. Στη φάση που είμαστε, θα μπορούσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά επειδή μαθηματικά προβλέπεται ότι η διασπορά στην κοινότητα θα αυξηθεί, πρέπει να περιμένουμε και την εκτίναξη στα σχολεία», τονίζει ο καθηγητής.
Διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων ο Εξαδάκτυλος
Ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, όσο και στους ειδικούς είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα των σχολείων και τη μέρα των Θεοφανείων.
Για το άνοιγμα των σχολείων:
«Η Επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα στις 4 του μηνός και έλαβε την απόφαση ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν τα Δημοτικά και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, δεν ίσχυε το ίδιο για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η πραγματικότητα είναι ότι η αποτύπωση της δραστηριότητας μας που λογικά ήταν αυξημένη τις γιορτινές ημέρες δεν υπήρχε ούτε στις 4 Ιανουαρίου, υπήρχε απλώς η εκτίμηση προς τα πού κινούμαστε κι υπήρχε βεβαίως κι η επιθυμία όλων να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Βέβαια να σας πω ότι δεν ήταν και ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής, δηλαδή όσοι διαφωνήσαμε ήμασταν πολύ λίγοι.
Από εκεί και μετά αν υπάρξουν στοιχεία που θα πρέπει αυτή η απόφαση να αναθεωρηθεί όσο δυσάρεστο και ενοχλητικό και αν είναι το να αναθεωρεί κανείς τις αποφάσεις του ειδικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι προτιμότερο από την επιμονή σε μια λανθασμένη απόφαση».
Για το αν θα έπρεπε να περιμένουν να δουν τα νέα στοιχεία πριν πάρουν την απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών:
«Το άνοιγμα των σχολείων πρακτικά σημαίνει άρση του lockdown, το αν ήμασταν σε αυτό το σημείο ή δεν ήμασταν δεν νοιώσαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να το πούμε προχθές και ειδικά με δεδομένο ότι έχουμε και μια εβδομάδα με ορθά αυστηρότερα μέτρα τα οποία ελήθφησαν προληπτικά από την κυβερνηση και ορθώς κατά την άποψή μου για να αντιρροπήσουν τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που είχαμε φυσιολογικά και ανθρώπινα κατά τη διάρκεια των εορτών».
Για τον εορτασμό των Θεοφανείων:
«Οποιαδήποτε συνάθροιση για οποιοδήποτε λόγο αφήνει αποτύπωμα. Ο ιός δεν έχει εγκέφαλο, δεν ξέρει αν εμείς βρεθήκαμε εκεί γιατί θέλουμε να λατρέψουμε τη θρησκεία μας, γιατί θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για κάτι, γιατί θέλουμε να χαρούμε. Ο ιός ξέρει ότι όταν ένας ανθρώπινος οργανισμός βρεθεί κοντά σε έναν άλλο για οποιοδήποτε λόγο και οπουδήποτε μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει από τον έναν στον άλλο με την αναπνοή του. Άρα ναι αυτό θα έχει κάποια επίδραση. Το πότε θα εκδηλωθεί το περιμένουμε 2 με 3 εβδομάδες αλλά θα προστεθεί και στις επιδράσεις όλων των άλλων πραγμάτων».
Δείτε και την παρέμβασή του στην ΕΡΤ
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το άνοιγμα των σχολείων. «Υπενθυμίζεται η απόφαση της κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1.
Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1. Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης», αναφέρει το υπουργείο.