Μπορεί εδώ και αρκετό καιρό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, Σωτήρης Τσίόδρας, να μην δίνει το “παρών’ στις απογευματινές ενημερώσεις στο υπουργείο Υγείας, συνεχίζει όμως να συμμετέχει στην Επιτροπή και να προσφέρει τις επιστημονικές συμβουλές του.
Όπως φαίνεται όμως διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Άλλωστε, η ομάδα των επιστημόνων προτείνει μέτρα αλλά οι τελικές αποφάσεις ανήκουν πάντοτε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσιόδρας λοιπόν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ieidiseis είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα χτυπήσουν κουδούνι στις 11 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν γνώριζε τίποτα για τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο καθηγητής φαίνεται πως δε ρωτήθηκε ποτέ για μία τόσο σημαντική απόφαση όπως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Μάλιστα, φαίνεται να εμφανίζεται προβληματισμένος από τα όσα γίνονται και τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνονται, χωρίς ο ίδιος και η Επιτροπή να έχουν γνώση.
Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων:
Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με περισσότερα προληπτικά μέτρα, με ένα από αυτά, να είναι τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Όπως τόνισε χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως, «έχουμε ετοιμάσει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να εγγράφεται ο εκπαιδευτικός, προαιρετικά, εθελοντικά για να κάνει δωρεάν τεστ κορωνοϊού. Το τονίζω είναι ένας προληπτικός μηχανισμός».
Διευκρινίζεται ότι δεν είναι η πλατφόρμα του testing, θα είναι μία ξεχωριστή πλατφόρμα αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και θα γίνονται όλη μέρα τεστ, από τις 14.00 ως τις 17.00– εσκεμμένα το ωράριο αυτό για να είναι και με τη λήξη του εκπαιδευτικού ωραρίου- σε 386 σημεία στη χώρα. Μάλιστα θα είναι ανοιχτή και για τους μαθητές του λυκείου οι οποίοι θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ εφόσον το επιθυμούν.
Όσον αφορά την προσέλευση στα σχολεία, θα υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετική ώρα άφιξης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ενδεχομένως δημιουργηθεί αφού τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους. Όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.
Επίσης, σε ισχύ είναι όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτά είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- χρήση αντισηπτικών
- σχολαστικοί καθαρισμοί
- μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.