Πολιτική

Νέα κυβέρνηση: Ο Συρίγος χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «στοχευμένο»

Νέα κυβέρνηση: Τι ανέφερε παράλληλα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Την πρώτη του συνέντευξη ως νέος υφυπουργός Παιδείας παραχώρησε ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος. Μεταξύ των βασικών στόχων του όπως είπε είναι η ασφάλεια των πανεπιστημίων και η βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης κρατώντας τον δωρεάν χαρακτήρα της. Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα ο κ. Συρίγος τόνισε ότι πρέπει η Παιδεία να είναι πιο ποιοτική και ανταγωνιστική, ενώ υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε εξαιρετικά επίπονη την εξ αποστάσεως διδασκαλία καθώς, όπως ανέφερε “δεν είναι αμφίδρομη και πως νιώθει ότι μιλάει σε τοίχο επί δύο ώρες”.

Για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει στις 11 Ιανουαρίου ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι που θα αποφασίσουν. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εξεταστούν και τις επόμενες ημέρες τα δεδομένα και θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας υπογράμμισε: “Παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τάση μείωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας” και εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο κ. Συρίγος τον χαρακτήρισε στοχευμένο, καθώς όπως είπε “βασικοί υπουργοί μένουν στη θέση τους”, ενώ αναφερόμενος στην επιλογή του, είπε πως τον ενημέρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, την Πρωτοχρονιά που είχαν συναντηθεί είχαν μια ανάλογη συζήτηση και είχε καταλάβει πως είναι ανάμεσα στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Παιδείας:

Ο Άγγελος Συρίγος είναι νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και το 1988 αποφοίτησε από το νομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994. Από το 2002 διδάσκει διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εργάστηκε ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (1999-2002), ενώ έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015). Επίσης, έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 και είχε τίτλο «Η  Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό Ζήτημα».