Opinion Leader

Ανδρέας Ξανθός στο pagenews.gr: Δεν συμφωνώ να εμβολιαστούν πρώτα οι βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός στο pagenews.gr: Ο πρώην υπουργός Υγείας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Για τον ανασχηματισμό είπε ότι θα ήταν προβληματικό να αλλάξει ο υπουργός Υγείας τώρα, τόνισε ότι η διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο κύμα είναι αποτυχημένη, παρατήρησε ότι οι φαρμακευτικές είναι πολύ ασυνεπείς στην παράδοση των εμβολίων, ενώ είπε την άποψή του για την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς.

Για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με τον ανασχηματισμό είπε ότι θα ήταν προβληματικό να αλλάξει ο υπουργός Υγείας τώρα, τόνισε ότι η διαχείριση της πανδημίας στο δεύτερο κύμα είναι αποτυχημένη, ενώ παρατήρησε ότι οι φαρμακευτικές είναι πολύ ασυνεπείς στην παράδοση των εμβολίων. Ο πρώην υπουργός Υγείας δήλωσε ακόμα ότι ο εμβολιασμός είναι η μεγάλη πρόκληση για το επόμενο εξάμηνο, ενώ σημείωσε ότι δεν συμφωνεί να εμβολιαστούν πρώτα οι βουλευτές. Αναφέρθηκε ακόμα στο πώς αποτράπηκε αυτό που ο ΠΟΥ ονόμασε «εθνικισμό των εμβολίων».

Όμως, ο κ. Ξανθός εκτίμησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αργήσει ο εμβολιασμός και υποστήριξε ότι πρέπει να απεμπλακεί η παραγωγή εμβολίων από τις πατέντες των εταιρειών. Διαβάστε τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός στον Δημήτρη Τάκη:

Για τον ανασχηματισμό και τη μη αλλαγή του υπουργού Υγείας:

«Νομίζω ότι θα ήταν πολιτικά πολύ προβληματικό το να επιχειρηθεί σε αυτή τη φάση, δηλαδή μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, μία αλλαγή προσώπων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θεωρώ ότι θα ήταν και μια ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση για να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση να κάνει μια τέτοια αλλαγή.

Άρα, είναι κάτι το οποίο δεν “έπαιζε”, κατά την άποψη μου, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Υγείας και θα έλεγα ορθώς. Με την έννοια που είπατε και εσείς. Δηλαδή μιας εμπειρίας που έχει αποκτηθεί και μιας ανάγκης σε αυτή τη φάση να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εγρήγορση της πολιτικής ηγεσίας για να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτής της φάσης.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία, τα έκανε όλα καλά. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό. Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει μεγάλο πρόβλημα, μεγάλη αποτυχία στη συνολική διαχείριση, ιδιαίτερα του δεύτερου κύματος. Αυτό βασίζεται σε δείκτες. Δεν θέλω να κάνουμε “θανατοπολιτική”. Αλλά είναι αλήθεια ότι είχαμε μια ανεξέλεγκτη αύξηση των θανάτων το τελευταίο δίμηνο, η οποία μας κατέταξε στις πρώτες χώρες της Ευρώπης, ενώ θυμάστε ότι στην πρώτη φάση ήμασταν στις καλύτερες χώρες σε σχέση με αυτές τις επιδόσεις.

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν διατηρήθηκε. Οδηγηθήκαμε τελείως απροετοίμαστα σε ένα σφοδρό κύμα που είχε αυτές τις παρενέργειες».

Για τη διαδικασία του εμβολιασμού και ποια είναι τα «αγκάθια» σε αυτή την πορεία:

«Η υπόθεση των εμβολιασμών είναι η μεγάλη πρόκληση στην πολιτική Υγείας τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο ή το επόμενο έτος συνολικά. Κατ’ αρχήν, είναι μια πολύ αισιόδοξη προοπτική. Η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση γρήγορα σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια είναι μια τεράστια εξέλιξη, η οποία προφανώς προέκυψε επειδή υπήρχε μια συνέργεια επιστημονικών-ερευνητικών ομάδων, υπήρξε χρηματοδότηση και με δημόσιους πόρους της σχετικής έρευνας και κυρίως επειδή έγινε μια καίρια παρέμβαση από την ΕΕ, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Δεν έχουμε ιστορικό όπου η ενωμένη Ευρώπη, τα όργανά της, η Κομισιόν κάνει μια κεντρική διαπραγμάτευση-συμφωνία με τις πολυεθνικές και προαγοράζει δόσεις και, μάλιστα, τις κατανέμει ισότιμα με βάση τον πληθυσμό των κρατών-μελών. Αυτό είναι μια τομή».

Για την παρέμβαση Μέρκελ στην οποία αναφέρεται η Bild όσον αφορά την αγορά των εμβολίων:

«Αυτό που περιγράφεται για την αρχική συνεννόηση, η άτυπη, ήταν αυτό που έλεγε ο ΠΟΥ: ο «εθνικισμός των εμβολίων». Δηλαδή η διάθεση των μεγάλων και οικονομικά ισχυρών χωρών να δεσμεύσουν τεράστιες ποσότητες εμβολίων για τον δικό τους τον πληθυσμό κι όχι να γίνει αυτή η ισότιμη κατανομή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το ότι υπήρξε αυτή η πολιτική βούληση από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης ήταν πολύ σημαντικό και αυτό επέτρεψε και στη χώρα μας να έχει σε αυτή τη φάση, την περιορισμένη επί του παρόντος και με πολλά προβλήματα, πρόσβαση στις πρώτες δόσεις εμβολιασμών.

Αυτό είναι σημαντικό να το κρατήσουμε ως κεκτημένο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να διευρυνθεί στην πορεία σε άλλα φάρμακα για να υπάρχει πρόσβαση για τους Ευρωπαίους πολίτες με ισότιμο τρόπο σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες».

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε ότι και παλιότερα ετίθεντο το ζήτημα να υπάρξει κεντρική διαπραγμάτευση για ζητήματα που αφορούσαν την Υγεία, αλλά πάντα υπήρχε άρνηση. «Τώρα οι καταστάσεις ανάγκασαν την Ευρώπη να αναπροσαρμοστεί», εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Έπειτα πρόσθεσε ότι: «Έχουν εμφανιστεί πάρα πολλά προβλήματα στην ανταπόκριση των παρασκευαστριών εταιρειών, που έχουν κατοχυρώσει την πατέντα και τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας. Έχουν φανεί πάρα πολύ ασυνεπείς στο να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί απέναντι στην ενωμένη Ευρώπη και την κάθε χώρα χωριστά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που εξηγεί τη μειωμένη διαθεσιμότητα δόσεων και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Στη χώρα μας υπήρξαν και διάφορα τραγελαφικά όσον αφορά την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν εξαγγελθεί.

Τώρα είναι σημαντικό να γίνει σωστή προτεραιοποίηση των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν. Νομίζω, ότι σε γενικές γραμμές κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, πρώτη προτεραιότητα είναι οι υγειονομικοί, οι άνθρωποι που διαβιούν σε κλειστές δομές, το προσωπικό που τους φροντίζει, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες».

Για το αν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτές τις πρώτες ομάδες ανθρώπων που εμβολιάζονται και οι εκπαιδευτικοί:

«Πιστεύω ότι το τελικό σχέδιο προτεραιοποίησης, που μαθαίνω ότι αυτές τις ημέρες θα παραδοθεί στο υπουργείο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία είναι αξιόλογη και προς τιμή του ο υπουργός δεν την άλλαξε, ήταν αυτή που ήταν και επί των δικών μας ημερών, είναι σημαντικό να τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση. Να συζητηθεί με τους υγειονομικούς φορείς, αλλά και με τους φορείς των ασθενών και ευρύτερα την κοινωνία έτσι ώστε, ενδεχομένως, να υπάρξουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις και να ληφθούν υπόψη τέτοιες παράμετροι, όπως λέτε.

Σίγουρα, οι κρατικοί λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι άνθρωποι που λόγω του επαγγέλματός τους συναλλάσσονται καθημερινά με πάρα πολλούς πολίτες ή και με ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι ο μαθητικός πληθυσμός, προφανώς πρέπει να έχουν μια προτεραιότητα. Την ακριβή ιεράρχηση περιμένω να την δω από την Επιτροπή και εμπιστεύομαι το επιστημονικό της κριτήριο».

Για το αν πρέπει να εμβολιαστούν από τους πρώτους οι βουλευτές:

«Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να αποφευχθεί. Ήδη, υπάρχει ένα άσχημο κοινωνικό κλίμα με την εικόνα από τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι είχαν μια προνομιακή μεταχείριση τις πρώτες μέρες. Σε μια περίοδο όπου είχαμε πολύ λίγες δόσεις, όταν είχαμε 9 χιλιάδες δόσεις. Θεωρώ ότι αν και έχει μια λογική αυτό το πράγμα, να εμβολιαστεί όλο το σύστημα του κοινοβουλίου (βουλευτές, συνεργάτες τους, υπάλληλοι της Βουλής κ.ά.) για να επανέλθει μια κανονικότητα στη λειτουργία, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να αποφευχθεί σε αυτή τη φάση και να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους υγειονομικούς κυρίως, στους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους και στους ίδιους τους ηλικιωμένους».

Για τη μειωμένη διαθεσιμότητα δόσεων από τη μεριά των εταιρειών:

«Αυτό το πρόβλημα δεν βλέπω να αντιμετωπίζεται. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναστέλλονται οι προθεσμίες στην παράδοση των εμβολίων, άρα και οι εμβολιασμοί. Οι εταιρείες που είναι μπροστά στην ανακάλυψη των εμβολίων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση. Η λύση είναι να υπάρξει αποδέσμευση από το πλαίσιο της πατέντας. Να αρθεί το καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας των εταιρειών αυτών, με την εγγύηση της ΕΕ ή του ΠΟΥ, έτσι ώστε και άλλες παραγωγικές βιομηχανίες να μπουν στη διαδικασία αυτή, είτε της Ευρώπης είτε και του Τρίτου Κόσμου, για να μπορέσει σύντομα ο παγκόσμιος πληθυσμός να αποκτήσει τον ανοσιακό φραγμό που θα τον προστατεύσει αποτελεσματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο