Τεχνολογία

Ψηφιακό ταξίδι στην Ακρόπολη: Για 1η φορά ολόκληρο το ελληνικό μουσείο στην οθόνη μας

To Moυσείο Ακρόπολης σας προκαλεί σε ένα ψηφιακό ταξίδι με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Όλα τα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης βρίσκονται πλέον στην οθόνη του υπολογιστή μας μέσω του προγράμματος «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» που μας προσκαλεί σε μοναδικές εμπειρίες. Ο νέος ιστοχώρος δεν προσφέρει μόνο πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία, αλλά παρουσιάζει -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας- το σύνολο των εκθεμάτων του μουσείου.

Συνολικά παρουσιάζονται 2.156 έργα, στα οποία σταδιακά θα προστεθούν και εκείνα που σήμερα φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες. Οταν αυτό συμβεί θα πρόκειται για μια ακόμη καινοτομία καθώς τα περισσότερα από τα έργα που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων είναι αθέατα για το κοινό. Ολα τα έργα, στον νέο ιστοχώρο του μουσείου, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο. Μια πολύτιμη προσφορά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα μουσεία είναι κλειστά, όπως συμβαίνει σήμερα λόγω της πανδημίας.

Ο ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης, εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση.

Μάλιστα, το μουσείο δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για τους μικρούς του φίλους. Το www.acropolismuseumkids.gr απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον κόσμο του μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του μουσείου δημιουργήθηκαν 23 ψηφιακές εφαρμογές και βίντεο, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά στα εκθέματα και προσφέρουν προηγμένη εμπειρία, στηριγμένη σε βιωματικές και διαδραστικές μεθόδους.

Παράλληλα με το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι στον δεύτερο όροφο του μουσείου. Οι οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων παρουσιάζουν τις συναρπαστικές ιστορίες αλλά και τις περιπέτειες που κρύβονται πίσω από τα εκθέματα του μουσείου. Ο δεύτερος χώρος είναι η Παιδική Γωνιά, όπου τα παιδιά μπορούν, μεταξύ άλλων, να διασκεδάσουν με ψηφιακά παιχνίδια αλλά και βίντεο που ζωντανεύουν τους μύθους της Ακρόπολης.

Αρχειακό υλικό

Οι εργασίες καταχώρισης, ψηφιοποίησης, φωτογράφησης και τρισδιάστατης σάρωσης που πραγματοποιήθηκαν διασφαλίζουν τη μακροχρόνια διατήρηση πολύτιμου αρχειακού υλικού. Συγκεκριμένα «στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του μουσείου (MuseumPlus) καταχωρίσθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής κινητών ευρημάτων και 7.500 δελτία συντήρησης. Επίσης φωτογραφήθηκαν 500 εκθέματα από όλες τις όψεις ενώ 60 από αυτά σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας». Το έργο «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» εντάχθηκε στο ΠΕΠ «Αττική 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.330.240,63€ πλέον ΦΠΑ 24%.