Η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στον Γιώργο Παπανδρέου έχει βρει ανταπόκριση σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Από ότι φαίνεται ο πρώην πρωθυπουργός, εξετάζει το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός «προοδευτικού» μετώπου, ακόμα κι αν έχει ασκήσει αρκετές φορές κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «πολιτικοί παρατηρητές που έχουν αίσθηση της πολιτικής ιστορίας της χώρας αξιολογούσαν ως ιδιαίτερη την επιβεβαιωμένη πια προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Από πολλές πλευρές επιβεβαιώνεται πλέον ότι οι δυο τους έχουν αποκαταστήσει απευθείας επικοινωνία, συνομιλούν τακτικά και σχεδιάζουν να συγκροτήσουν αντινεοδημοκρατικό μέτωπο».
Τα ανοίγματα του Γιώργου Παπανδρέου
Με συνέντευξη του στο περιοδικό «Πατρινόραμα» στις 20/12/20, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε κάνει λόγο για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία «με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα».
«…Η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο, γιατί στις προσωπικές στοχεύσεις διαφόρων στελεχών προστίθενται και σκοπιμότητες ηγεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, απαιτεί ήθος, αρχές, αξίες, ιδανικά, στόχευση και στρατηγική. Κοντολογίς, προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα κ.α.
Υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει. Την αλλαγή πορείας. Όχι απλά την κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Μια προοδευτική στροφή, που θα δυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα καταστήσει αυτονόητη τη συμμετοχή της κοινωνίας.
Να επουλώσουμε τις πληγές, να μειώσουμε, ακόμη και να κλείσουμε τις ανισότητες, να οικοδομήσουμε κράτος δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη. Ό,τι δηλαδή απαιτείται για την κοινωνική συνοχή, που μαζί με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για να αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις».
Είναι γνωστό επίσης πως στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει μία ενιαία άποψη για τις συνεργασίες, με την Φώφη Γεννηματά και άλλα κορυφαία στελέχη να δηλώνουν συχνά πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ιστορική δικαίωση των δύσκολων αποφάσεων μου»
Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στον διευθυντή του περιοδικού Παναγιώτη Ρηγόπουλο, είχε προβεί επίσης σε οδυνηρές διαπιστώσεις και πολιτικές αποκαλύψεις για άγνωστες πτυχές της περιόδου της διακυβέρνησής του και το παρασκήνιο που οδήγησε στην πτώση της Κυβέρνησής του. Έκανελόγο για ιστορική δικαίωση των δύσκολων αποφάσεων που κλήθηκε από την ιστορία να λάβει, προκειμένου να αποφύγει η χώρα την κατακρήμνιση και την διεθνή απομόνωση.
Καυτηριάζει ανάμεσα στα άλλα, τον ρόλο τότε των εταίρων μας στην Ε.Ε., όπως επίσης την απουσία συνεννόησης και συναίνεσης του πολιτικού δυναμικού της χώρας μας και περιγράφει τι θα είχε αποφύγει η Ελλάδα, εάν η Κυβέρνησή του είχε αφεθεί το 2010 να εξαντλήσει την εντολή του ελληνικού λαού και να ολοκληρώσει τη θητεία της.