Η θέση της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία είναι από τις χειρότερες στον κόσμο, και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά με την φυλάκιση της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ. Η ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα κρατείται από το 2018 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, κάτι που δεν εμπόδισε ωστόσο το δικαστήριο να την καταδικάσει σε κάθειρξη πέντε ετών και οκτώ μηνών για κατηγορίες που έχουν σχέση με το πολίτευμα και την εθνική ασφάλεια, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η 31χρονη Χαδλούλ είχε συλληφθεί μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
Σύμφωνα με την ΕφΣυν, η καταδίκη της σε μια δίκη που επικρίθηκε διεθνώς και για την οποία γράφουν οι εφημερίδες Sabq και al-Shark al-Awsat, θέτει από νωρίς μια πρόκληση στην σχέση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει περιγράψει τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής ως «παρία» όσον αφορά το επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν.
Το δικαστήριο που τη δίκασε και είναι ειδικευμένο σε αντιτρομοκρατικές υποθέσεις, την έκρινε ένοχη για «διάφορες δραστηριότητες που απαγορεύονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία», διευκρινίζει η Sabq στην ηλεκτρονική έκδοσή της, εκπρόσωπος της οποίας παρίστατο στο ακροατήριο. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή δύο ετών και 10 μηνών από την καταδίκη της, καθώς κρατείται από τις 15 Μαΐου του 2018 που συνελήφθη, σύμφωνα με τις εφημερίδες.
Ειδικοί του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες που της προσάπτονται ψευδείς και μαζί με σημαντικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρωσή της.
Η κράτηση των γυναικών ακτιβιστριών χρονολογείται λίγο πριν και μετά την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, κάτι για το οποίο αγωνίζονταν για καιρό πολλοί ακτιβιστές, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από καταστολή των διαφωνούντων και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η καταδίκη της Χαδλούλ έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή ποινής κάθειρξης έξι ετών από δικαστήριο του Ριάντ στον Αμερικανοσαουδάραβα γιατρό Ουάλιντ αλ Φιτάιχι, παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ για να αφεθεί ελεύθερος, σε μια υπόθεση για την οποία οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι έχει πολιτικά κίνητρα.