Με τις τόσες ώρες που ξοδεύουν οι εργαζόμενοι για τηλεργασία, είναι λογικό όταν κάθονται, η σπονδυλική τους στήλη να θυμίζει γράμμα της αλφαβήτου- σίγμα τελικό συγκεκριμένα- και ο αυχένας εκείνον της χελώνας.
Για αυτό οι ενοχλήσεις σε μέση, αυχένα, ώμους και αλλού είναι αναμενόμενες. Αυτό σημαίνει λοιπόν, καθιστική στάση σώματος πάνω σε μια καρέκλα για αρκετές ώρες. Εκεί περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι του 24ώρου. Για αυτό η καρέκλα είναι το σημαντικότερο έπιπλο στον χώρο του γραφείου μας.
Είναι δεδομένο ότι η ποιότητα της καρέκλας επηρεάζει άμεσα την υγεία της σπονδυλικής στήλης, καθώς και του αυχένα και της μέσης ενώ η αλληλεπίδραση με την καρέκλα που καθόμαστε, επηρεάζει καθοριστικά την αποδοτικότητά μας, όσο πιο άνετα και αναπαυτικά καθόμαστε, τόσο καλύτερα δουλεύουμε. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η επιλογή μίας καρέκλας γραφείου είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με καθιστικό επάγγελμα έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες απόκτησης καρδιαγγειακών παθήσεων από αυτούς που παραμένουν όρθιοι κατά την εργασία τους. Για την ακρίβεια, μια ιατρική έρευνα έδειξε ότι όσοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθιστοί έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα.
Πώς εξασφαλίζουμε μια σωστή θέση στην καρέκλα; Αρχικά κρατάμε τους ώμους, τα αυτιά και τα ισχία μας στην ίδια ευθεία ενώ οφείλουμε να διατηρούμε τη φυσιολογική λόρδωση χαμηλά στη μέση. Αν η καρέκλα ή ο καναπές δεν τη στηρίζει, τότε να βάλουμε ένα μαξιλαράκι.
Επιπλέον, κρατάμε την οθόνη σε απόσταση ίση με αυτή των χεριών και στο επίπεδο των οφθαλμών. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε την καμπούρα και το να γέρνουμε τον λαιμό μας αφύσικα. Ακόμα και το να κινούμαστε μπρος πίσω στην καρέκλα μπορεί να βοηθήσει. Και πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτή η μηδαμινή κίνηση αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
Τέλος, για να κρατήσουμε τον εαυτό μας σε καλή κατάσταση στο γραφείο, θα χρειαστεί να σηκωνόμαστε τουλάχιστον μια φορά κάθε μισή ώρα. Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε περίπλοκες γυμναστικές ασκήσεις. Απλά σηκωνόμαστε και κάνουμε μερικές προβολές, μεταβολή του βάρους στις μύτες και σηκώματα των ώμων για να χαλαρώσουμε έτσι τις κλειδώσεις, να αποβάλλουμε την ένταση και να τεντώνουμε τους μύες.