Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθανάσιος Δρούγος
Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος στο pagenews.gr: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για διπλή σύγκρουση με Κίνα – Ρωσία

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος στο pagenews.gr: Ο Γεωστρατηγικός Αναλυτής μίλησε για τα επόμενα σχέδια του NATO και την διαχείριση που πρέπει να γίνει για την γιγάντωση της Κίνας σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ με το πρόβλημα της Τουρκίας.

Η Κίνα συνεχίζει την γιγάντωση της και αυτό παραμένει πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και για το NATO. Ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη τονίζοντας η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΗΠΑ και δεν απέκελισε το το ενδεχόμενο διπλής σύγκρουσης με Κίνα και Ρωσία.

Παράλληλα ο  γεωστρατηγικός αναλυτής προβλέπει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πιέσει την Τουρκία για τους S 400, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας. Τέλος, τόνισε ότι είναι αδιανόητο για μια χώρα του NATO να αγοράζει απευθείας ρωσικά συστήματα.

Για τη νέα πορεία του ΝΑΤΟ και τις απειλές από Ρωσία και Κίνα

“Με βάση το ΝΑΤΟ 2030, την μελέτη που έκανα δέκα ειδικοί της συμμαχίας προς τον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτεμπεργκ, η συμμαχία κινείται σε ευρύτερα επίπεδα και σε αναζήτηση ρόλου. Φυσικά η ανησυχία είναι πάντα για την Ρωσία. Από την Νορβηγία μέχρι τα Κυκασιανά σύνορα. Από εκεί και πέρα η συμμαχία παρατηρεί έντονα την Κίνα και ιδιαίτερα τον υβριδικό πόλεμο της χώρας και την διείσδυση της σε Ευρωπαϊκούς και Βορειοαφρικανικούς και μεσανατολικούς χώρους. Παράλληλα παρακολουθεί της επιθέσεις χάκερ που γίνονται σε χώρες του NATO.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με τη διασφάλιση των υδάτινων πόρων ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική που συνορεύει με τη Μεσόγειο. Επίσης υπάρχουν τα θέματα για την επέκταση του NATO σε άλλες περιοχές όπως είναι η Ασία, ο Ινδικός Ωκεανός και ο Ειρηνικός. Η συμμαχία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να διευρύνει την παρουσία της και βέβαια ασχολείται με τα πυρηνικά”.

Σχετικά με την άνοδο του Κινέζικου ναυτικού ο Αθανάσιος Δρούγος τόνισε:

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στρατός της Κίνας, αλλά και άλλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα το ναυτικό τους διεξάγει επιχειρήσεις από την κίτρινη θάλασσα μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό συνεπώς διευρύνει την παρουσία της και θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν είναι μόνο θέμα των Αμερικανών να δουν τι γίνεται στην νότια Κινεζική θάλασσα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δει ότι η Κίνα αναπτύσσει βάσεις μέχρι και στο Μπαγκλαντές. Οι ενέργειες της Κίνας πρέπει να παρακολουθηθούν από το NATO και όπως είδα η νέα ηγεσία των ΗΠΑ δίνει μεγάλη βάση στο ναυτικό της Κίνας.

Αυτό σημαίνει ότι από την Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα που υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν επιλύθηκε στις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας. Γι’αυτό το λόγο ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ασχοληθούν όχι μόνο με την Κίνα, αλλά και με τις σχέσεις τους με τη Βόρεια Κορέα που είναι σύμμαχος της Κίνας σε πολλά ζητήματα. Ο ρόλος της Κίνας είναι διευρυμένος και θέλει μεγάλη προσοχή. Έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να στηρίξουν της χώρες που είναι απέναντι στην Κίνα”.

Για το αν ανησυχούν οι ΗΠΑ για την ραγδαία επέκταση της Κίνας και το της υβριδικό δόγμα

“Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και το NATO ασχολούνται με τις Κινεζικές απειλές. Δεν πρέπει να ότι η Κίνα έχει κάνει μεγάλες έρευνες στα θέματα τα χημειοβιολογικά, σε θέματα μίξης συμβατικών όπλων με πυρηνικό υλικό. Επίσης ακόμα και ο αλιευτικός στόλος της Κίνας έχει κατασκοπευτικό ρόλο. Παράλληλα επειδή οι Αμερικανοί κάνουν πολλές ναυτικές ασκήσεις στα πλαίσια συμμαχίας Ινδίας – Ειρηνικού γι’αυτό έχουμε δει ότι κινούνται το τετράγωνο, ΗΠΑ – Αυστραλία – Ινδία και Ιαπωνία. Δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην εποχή Τραμπ, αλλά και με τον Τζο Μπάιντεν υποστηρίζουν την Ινδία.”

Στη συνέχεια ο δόκτωρ υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ΗΠΑ: “Ασφαλώς η Κινεζική απειλεί είναι καθαρά μεγαλύτερη από τη Ρωσική. Η Κίνα χρειάζεται προσοχή γιατί αναπτύσσεται πολύ στην Σρι Λάνκα”.

Για το ρόλο που έπαιξε το λιμάνι του Πειραιά στην επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη

“Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο. Το πέρασμα προς Ιταλικά, Γαλλικά και άλλα λιμάνια έγινε μέσω της Cosco στον Πειραιά. Στην Αφρική η Κίνα είναι δεύτερη μετά τους Αμερικανούς σε στρατιωτική δύναμη. Το σημαντικότερο θέμα είναι ότι η Κίνα διευρύνει πολύ την κατασκοπία. Είναι κάτι που και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το έθιξε ότι μίλησε με τους Υπουργούς Άμυνας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση. Η Κίνα χρησιμοποιεί τα λιμάνια που έχει σε Ευρωπαϊκές χώρες φτάνοντας μέχρι το Άμστερνταμ και Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Έτσι βεβαίως διεισδύει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις ενέργειες Τραμπ για την αντιμετώπιση του Κινεζικού παράγοντα, θέλω να δω πως θα κινηθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν. Παράλληλα η Κίνα έχει φτάσει μέχρι τη Βενεζουέλα και έχουν προσεγγίσει και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή”.

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την Ελληνική πλευρά είναι η στάση που θα κρατήσει ο Τζο Μπάιντεν με την Τουρκία:

“Παρά τα προσχηματικά των τελευταίων ημερών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει δίχτυα προς την πλευρά του Μπάιντεν καθώς μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει ότι σε επίπεδο κυρώσεων και σε εμπάργκο όπλων έχει αποτύχει. Αυτό που βλέπω είναι ότι οι Δημοκρατικοί δίνουν έμφαση στους S 400. Για εμένα αυτό το θέμα θα μπει πιο μπροστά σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο γιατί οι Αμερικανοί και το NATO έχουν πρόβλημα.  Θεωρώ ότι οι Αμερικανοί θα πιέσουν σε αυτό το κομμάτι”.

Για το αν υπάρχει σχέδιο για Τουρκικά “αντίποινα” στις ΗΠΑ

“Ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι Τούρκοι είναι να κλείσουν την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ. Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο θέμα στους Αμερικανούς που θα έπρεπε να μεταφέρει τις δραστηριότητές της. Υπάρχει και η άλλη λύση να τους κλείσει τα πυρηνικά. Μια διαδικασία που θα λειτουργούσε ως αντίποινα. Αν κλείσει η βάση του Ιντζιρλίκ δεν μπορούν οι ΗΠΑ να πάρουν έτσι απλά τα όπλα και να φύγουν.

Μια άλλη λύση που βέβαια θα οδηγούσε σε ρήξη με το NATO είναι οι Τούρκοι να κλείσουν το ραντάρ του Κιουρετσίκ το οποίο παρακολουθεί τι κάνει η Ρωσία και το Ιράν και υπάρχουν περίπου 60 Αμερικανοί ειδικοί. Αν το κλείσουν μπορεί να μεταφερθεί σε 2-3 μήνες, αλλά συνδέεται με το Ισραήλ και δίνει πληροφορίες στο Ιράν και συνδέεται με τα συστήματα αεράμυνας του NATO σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Κάτι άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα με τις πλάτες της Ρωσίας στη Μεσοποταμία. Πάντως είναι κρίσιμη η κατάσταση και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα έχει εύκολο έργο ασχέτως όσων υποστηρίζει ο Ερντογάν ότι γνωρίζει τον νέο πρόεδρο από την διακυβέρνηση Ομπάμα. Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να λέει ό,τι θέλει αλλά δεν γίνεται μια χώρα μέλος του NATO να αγοράζει απευθείας ρωσικά συστήματα”.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι