Ελλάδα

Κοζάνη: «Για πόσο ακόμα θα δοκιμάζεται η περιοχή μας» αναρωτιέται ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Σημανδράκος

Κοζάνη: Την αντίδρασή του στην επέκταση του αυστηρού locdown της περιοχής εκφράζει ο αντιδήμαρχος της πόλης, «καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στην οποία βασίζεται η λήψη των σχετικών αποφάσεων».

Την αντίδρασή του στην εφαρμογή αυστηρότερου locdown στην περιοχή της Κοζάνης εκφράζει ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Σημανδράκος, που μεταξύ άλλων ζητάει από την πολιτεία παραπάνω μέτρα στήριξης, καθώς η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας έχει επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην οικονομία του τόπου. Ακόμα αναφέρει ότι χρειάζεται να γίνει έρευνα για το κατά πόσο οφείλεται το επιβαρυμένο περιβαλλοντικά κλίμα στην διασπορά του κορωνοϊού και ζητάει από την πολιτεία ενίσχυση των δομών υγείας και προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Δείτε την σχετική ανάρτηση

Η συνεχόμενη παράταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Δήμο Κοζάνης, οδηγεί την περιοχή σε μαρασμό. Η Κοζάνη ήδη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στις οποίες ήρθαν να προστεθούν κι αυτές της πανδημίας από το Φεβρουάριο του 2020. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, και ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν περιοχές με υψηλότερο δείκτη κρουσμάτων ανά κάτοικο, η Κοζάνη παραμένει σε καθεστώς ενός αυστηρότερου lockdown.

Τα αρμόδια κρατικά όργανα πρέπει να τεκμηριώσουν καλύτερα τη σημερινή τους απόφαση για παράταση των μέτρων, καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στην οποία βασίζεται η λήψη των σχετικών αποφάσεων για την παράταση του αυστηρότερου lockdown.

Για παράδειγμα, το ύψος των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κάθε περιοχής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι ο αριθμός των ελέγχων αλλά και η υποχρεωτικότητα των επίσημων καταγραφών. Από τη στιγμή που η καταγραφή ενός κρούσματος δεν είναι υποχρεωτική, ενδέχεται να παρουσιάζεται μια διαφορετική εικόνα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Επίσης δεν προκύπτει από κάπου πως η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα της μη εφαρμογής των μέτρων. Τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται παντού στην Ελλάδα ενώ τα σώματα ασφαλείας και οι ελεγκτικές αρχές ασκούν τα καθήκοντά τους με τον ίδιο τρόπο παντού.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα και οφείλουμε όλοι να τη διαφυλάξουμε με κάθε επιμέλεια. Με ατομική και συλλογική υπευθυνότητα. Ωστόσο η οικονομία της περιοχής δέχεται ένα πολλαπλό πλήγμα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην δεκαετή κρίση και στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί.

Για το λόγο αυτό πρέπει κατ’ αρχήν να συσταθεί ένας έκτακτος μηχανισμός αντιμετώπισης της πανδημίας τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας με ομάδες κρούσης ανά Δήμο. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να έχει επιτελικό- συντονιστικό χαρακτήρα με τις ομάδες κρούσης να έχουν έναν πιο επιχειρησιακό ρόλο στην ορθή ενημέρωση, στην εφαρμογή των μέτρων και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, πέρα από την διερεύνηση των αιτίων της σημερινής κατάστασης, ο μηχανισμός αυτός πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά και να διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προς όφελος της Π.Ε. Κοζάνης, των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων και των κατοίκων.

Επειδή η επιβολή των μέτρων δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στον εμπορικό κόσμο και τους εργαζομένους, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους, και επειδή φαίνεται πως για δεύτερη χρονιά η Αποκριά υπάρχει κίνδυνος να μην διενεργηθεί, είναι απαραίτητο να διεκδικήσουμε τώρα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Θα πρέπει να διευρυνθούν τα υφιστάμενα μέτρα ώστε να περιλάβουν περισσότερους δικαιούχους και συγκεκριμένα όλους όσους πλήττονται από τα παρατεταμένα μέτρα: επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. Η Κοζάνη διέρχεται μιας παρατεταμένης ύφεσης και είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακάμψει χωρίς την περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυση.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν χρηματοδοτικά όλα τα προγράμματα που αφορούν την περιοχή (αύξηση κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων προς τους ΟΤΑ, προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, προγράμματα στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, οι πόροι και τα αναπτυξιακά τέλη κ.α.).

Τέλος, ίσως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας εμπεριστατωμένης έρευνας για την επίδραση του επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής στη διασπορά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητο να δοθεί άμεση προτεραιότητα στους εμβολιασμούς στην Π.Ε. Κοζάνης ενώ προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει και η ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο