Κόσμος

Συνθήκη Λωζάννης: Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης θέτει η Τουρκία διά στόματος Ντονμέζ

Συνθήκη Λωζάννης: «Πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης της Λωζάννης. Οι αναφορές στην συνθήκη που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 100 χρόνια, έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Άγκυρας, που ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα την καταπατά. Αυτήν τη φορά το θέμα εγείρει ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Ντονμέζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, και μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έκανε και άνοιγμα προς το Ισραήλ.

«Ύστερα από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας, φτάσαμε στο σημείο της υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία. Αύριο (σήμερα) θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική μας συμφωνία, μετά την τελωνειακή ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας , μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ερντογάν, ενώ ανέφερε πως η Άγκυρα θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τη στάση του Τελ Αβίβ για το Παλαιστινιακό. Δεν έκανε αναφορά σε καμία άλλη διαφορά με το Ισραήλ και τόνισε πως επιθυμία της Τουρκίας είναι η βελτίωση των σχέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι έχουν στοχοποιήσει την Τουρκία και δεν επιθυμούν τον διάλογο.

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλες τις παράκτιες χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις. Μετά από διαπραγματεύσεις σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας με τη Λιβύη, υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας. Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν θέλει να διαπραγματευθεί μαζί μας. Οι Ελληνοκύπριοι επίσης δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκύπριους. Αντιθέτως, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Ελλάδας εισήλθαν σε μια οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έχει προταθεί η διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο ως πρώτο βήμα προς μια ειρηνική λύση.