Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 29/12: 1047 νέα κρούσματα -58 νεκροί και 458 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 29/12: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 1047.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όλα τα νέα για το εμβόλιο

Χρήσιμες συμβουλές για ειδικές κατηγορίες ασθενών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της covid-19, δόθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Συρίγου, Καθηγητή Παθολογίας & Ογκολογίας και της Γαρουφαλλιάς Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, με θέμα το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με ΧΑΠ που θα νοσήσουν από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου και πρέπει να εμβολιαστούν χωρίς καμία διακοπή στο θεραπευτικό τους σχήμα.

Οι ασθενείς με άσθμα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID-19 ούτε αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με νόσηση από COVID-19. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να διατηρούν τη σταθερή θεραπεία τους και ιδιαίτερα τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα αποτελούν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα και χρειάζονται ειδικές οδηγίες. Όσοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 λοίμωξης και πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους οργανισμούς αντενδείκνυνται σε άτομα με ανοσοκαταστολή.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να αναπτύξουν καλή ανοσολογική απόκριση. Αυτό δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία. Τα δεδομένα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι περιορισμένα και συνεπώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες οδηγίες. Η μακροχρόνια εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο.

Για ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών θεραπειών, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή δεδομένα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε αυτούς τους ασθενείς η ασφάλεια των εμβολίων πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου κακής έκβασης μετά από νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2. Η εμπειρία από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καθιστά πιθανό να προκύψουν μειωμένα ποσοστά επίτευξης ανοσίας και με τα εμβόλια COVID-19. Η πυροδότηση ανοσολογικών αντιδράσεων η/και επιδείνωση του υποκείμενου ανοσολογικού νοσήματος θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με άλλα εμβόλια. Για τους λόγους αυτούς η παραπάνω κατηγορία ασθενών έχει ενσωματωθεί στα προγράμματα εμβολιασμού COVID-19 των περισσοτέρων χωρών μια και το ρίσκο προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερο του οφέλους.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή και με ελάχιστες αλλεργικές αντιδράσεις. Η χορήγησή τους συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους υγιείς, ενώ οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν, αφού πρώτα συζητήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για το είδος του εμβολίου και τη χρονική περίοδο που πρέπει να γίνει.

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή ενημέρωση τα mRNA εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna είναι ήδη αδειοδοτημένα για επείγουσα χρήση. Παρέχουν αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,5%, χρειάζονται δε και τα δύο μεταφορά και διατήρηση σε βαθιά ψύξη(-70°C και -20°C αντίστοιχα). Οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech είναι σπάνιες, έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς και αποδίδονται στο συστατικό του εμβολίου Polyethylene glycol. Δεν συσχετίζονται με τροφικές αλλεργίες.

To επερχόμενο εμβόλιο της Astra/Zeneca-Oxford University έχει αποτελεσματικότητα μέχρι 90% και ευχερέστερες συνθήκες διανομής από τα προηγούμενα. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik 5 έχει αποτελεσματικότητα ως 91,4%, χαμηλό κόστος, και ικανοποιητικές συνθήκες μεταφοράς.

Το αληθώς αντιεμβολιαστικό κοινό δεν ξεπερνά το 10%

Ο φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες και η ταχεία παραγωγή και αδειοδότηση των εμβολίων είναι η κύρια αιτία δισταγμού για τα εμβόλια που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των διστακτικών απέναντι στον εμβολιασμό (ως 65% του πληθυσμού), ανέφεραν οι επιστήμονες. Σημείωσαν ότι ο δισταγμός εκφράζεται και από παρόμοια ποσοστά ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. «Το αληθώς αντιεμβολιαστικό κοινό δεν ξεπερνά το 10%», είπαν χαρακτηριστικά.

Γενικά τα εμβόλια είναι καλά ανεκτά με την πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών να είναι ήπιες ή μέτριες σε σοβαρότητα και να υποχωρούν εντός 1 έως 2 ημερών. Οι τοπικές αντιδράσεις ήταν κυρίως ο πόνος. Οι συνηθέστερες συστηματικές αντιδράσεις ήταν η κόπωση και η κεφαλαλγία. Εμφανίστηκαν συχνότερα σε νεότερους από ό,τι σε ηλικιωμένους (ηλικίας > 55 ετών) εμβολιασθέντες και ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση. Σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις αναφέρθηκαν σε λιγότερο από το 2%.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «τα εμβόλια mRNA δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο DNA με κανέναν τρόπο. Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου δεν είναι γνωστά και γι’ αυτό η εφαρμογή του καθολικού εμβολιασμού θα γίνει υπό στενή φαρμακοεπαγρύπνηση».

Βόμβα Λινού για τις παρενέργειες του εμβολίου

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας και αυτό είναι το βασικότερο θέμα συζήτησης σχετικά με την πανδημία. Παρά τους αρχικούς προβληματισμούς που είχαν αρκετοί στις αρχές πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της διαφαινόμενης υποχώρησης των επιφυλάξεων για τους εμβολιασμούς, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια πολίτες.

Με βάση τους σχεδιασμούς για τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι «περίπου στα μέσα φθινοπώρου θα έχουμε την ανοσία της αγέλης, εφ’όσον όλα πάνε καλά». Σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται η ανοσία, συμπλήρωσε η ίδια μιλώντας στο Mega. Η κ. Λινού μίλησε εξάλλου για τη μέθοδο mRNA και υπογράμμισε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες και για άλλα νοσήματα μεταξύ των οποίων και για τον καρκίνο.

“Μακροχρόνια μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες”

Οι παρενέργειες του εμβολίου συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ τους πρώτους δύο μήνες, είπε η κ. Λινού μη αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα «μακροχρόνια να υπάρξει κάτι» μετά από 20-30 χρόνια. Ωστόσο, συνέχισε, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνια ενός ήπιου νοσήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ υψηλή πιθανότητα που έχει κάποιος να χάσει τώρα τη ζωή του από κορωνοϊό.

H κ. Λινού αναφέρθηκε εξάλλου στους χρόνους που απαιτούνται για τη διαδικασία των εμβολιασμών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου «εμβολιάστηκαν λιγότεροι από τον αρχικό σχεδιασμό» λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας. Η ίδια έχει κάνει αίτηση για εμβολιασμό στον Ιατρικό Σύλλογο αλλά ακόμη δεν έχει κληθεί.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλά μέλη της Κυβέρνησης. Το εμβόλιο έχει λάβει επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ το επόμενο διάστημα θα εμβολιαστούν οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο