Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Την ενημέρωση ξεκίνησε η κ. Παπαευαγγέλου με τα κρούσματα της ημέρας. Στη συνέχεια αναφέρε ότι η σημερινή ενημέρωση είναι η τελευταία για το 2020 και έκανε μία ανασκόπηση της πορείας της πανδημίας από την στιγμή που εμφανίστηκε στην Κίνα μέχρι σήμερα.
Για τον Οκτώβριο μίλησε για δεύτερο πανδημικό κύμα που μας έμαθε, όπως είπε, την εκθετική αύξηση της νόσου και την ταχύτητα που γεμίζουν τα νοσοκομεία σε αντίθεση με τον ρυθμό που αποκλιμακώνεται η πίεση.
«Αναλογιζόμενοι το πόσο μας επηρέασε η πανδημία πρώτα από όλα συμπονούμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και τους οικείους τους. Αλλά όλοι κάτι έχασαν. Όλες οι ηλικιακές ομάδες αντιμετώπισαν προβλήματα. Μέχρι που πια μπορούμε να ελπίζουμε καθώς έχουμε το εμβόλιο», σημείωσε.
Αλλά δεν χωράει εφησυχασμός καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας δείχνουν ότι ακόμα υπάρχει επιβάρυνση στην επικράτεια. Επίσης τα νοσοκομεία νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης παραμένει υψηλή και συγκεκριμένα 91 %. Έχουμε πάνω από 8.000 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 2.000 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική και πάνω από 1.500 στην Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ακόμη πως Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρος βρίσκονται στο «κόκκινο».
Γκίκας Μαγιορκίνης: Δεν είμαστε ακόμα σε φάση της κοινωνικής χαλάρωσης
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος συνέστησε για ακόμη μία φορά να διατηρήσουμε την “κοινωνική φούσκα” μας τις επόμενες μέρες, τονίζοντας την σημασία να μην βρεθούμε με ανθρώπους που δεν έχουμε δει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη χρήσης μάσκας όσο περισσότερο γίνεται, ιδίως όταν ερχόμαστε σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
Το εμβόλιο θα επιβραδύνει την πανδημία όταν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 50%. Έχουμε ακόμα μήνες μπροστά μας. Αναφορικά με την μετάλλαξη που παρατηρείται στην Βρετανία, όπως ανέφερε τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό δεν κινδυνεύει να επαναμολυνθεί. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι η μεταδοτικότητά του.