Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Αναμένεται να πάρει έγκριση για τη Μεγάλη Βρετανία

Εμβόλιο AstraZeneca: Άλλο ένα εμβόλιο μπαίνει στη «φαρέτρα» της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε πρώτη από όλη την Ευρώπη τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και το ίδιο φαίνεται ότι θα γίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca. Βρετανικά ΜΜΕ γράφουν ότι είναι πολύ πιθανό το εμβόλιο να λάβει το «πράσινο» φως σήμερα Δευτέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό θα είναι το δυνατό όπλο στη φαρέτρα της, καθώς με το εμβόλιο της Οξφόρδης εξασφαλίζουν τις δόσεις που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο αρμόδιος υπουργός Nadhim Zahawi δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα The Sun ότι η έγκριση του εμβολίου θα δοθεί πιθανότατα τη Δευτέρα και οι εμβολιασμοί με AstraZeneca θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής της εταιρείας πίσω από το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν πως θα είναι αποτελεσματικό στη νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, τόνισε πάντως στους Sunday Times ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.

Καθώς η Ισπανία, η Σουηδία και ο Καναδάς εντάχθηκαν στον κατάλογο των χωρών που κατέγραψαν κρούσματα της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης, ο Soirot είπε: «Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παραμείνει αποτελεσματικό. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γι’ αυτό θα το δοκιμάσουμε».

Η εφημερίδα Sunday Telegraph επισημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μπορούσε να διατεθεί μαζικά από τις 4 Ιανουαρίου στη Βρετανία, αν και κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι ο Ρυθμιστικός Οργανισμός για τα Φάρμακα χρειάζεται ακόμη χρόνο.

«Ο Οργανισμός Φαρμάκων επανεξετάζει τα τελικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας, ασφαλείας και αποτελεσματικότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται πως μέσα σε λίγες ώρες η Βρετανία αποκλείστηκε από πολλές χώρες μετά την ανίχνευση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού (N501Y). Βασικό, και ανησυχητικό, χαρακτηριστικό του, σημειώνουν οι Βρετανοί επιστήμονες, η ασύγκριτα μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του σε σχέση με όσα συμβατικά στελέχη κυκλοφορούν σήμερα.