Ελλάδα

Αυτές είναι οι 8 περιοχές στην Ελλάδα που τα κρούσματα αυξάνονται παρά το lockdown

Παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα παρά τα αυστηρά περιοριστικέ μέτρα που είναι σε ισχύ.

Σε lockdown βρίσκεται η χώρα από τις 7 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια των αρχών να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αντέξει το Σύστημα Υγείας. Αν και για πολλές ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε πάνω από 1000 κρούσματα ημερησίως, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός αυτός έχει γίνει τριψήφιος δείγμα του ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν .

Είναι αποτελεσματικά όμως για όλη τη χώρα; Μάλλον, όχι.

Μπορεί τα νούμερα να είναι πεσμένα, ωστόσο υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο. Πρόκειται για περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων, πάνω από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Δράμας, Δυτικού τομέα Αθηνών, Ευρυτανίας, Καλύμνου, Λακωνίας, Λέσβου και Χαλκιδικής. Μάλιστα, κάποιες από αυτές είτε ήταν κατά το παρελθόν είτε είναι ακόμη σε καθεστώς αυστηρού lockdown. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το παράδειγμα των Δήμων της Δυτικής Αττικής.

Έτσι, δεν αποκλείεται να επιβληθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα και αλλού, εφόσον αυτό θεωρηθεί απαραίτητο από τους ειδικούς. Ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει επισημάνει ότι η κατάσταση που επικρατεί σε κάποιες περιοχές αλλάζει μέρα με την ημέρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο το καλό της δημόσιας υγείας.

Τι λένε τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα:

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χτες, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, 342 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.456, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. 5.343 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.024 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 469 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 150 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.2%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 857 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 53 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.868 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.