Πως Να

Πώς να κάνω βασιλόπιτα

Συνταγή για βαασιλόπιτα: Έχουμε τρεις προτάσεις για ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Η βασιλόπιτα είναι η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους Χριστιανούς, παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη) και τη Μικρά Ασία συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα.

Μπορεί να υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής, όπως με μπαχαρικά κ.α. Βασικό όμως, κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα ενώ στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή.

Και επειδή είμαστε λίγες ημέρες πριν υποδεχτούμε το 2021 και πούμε «αντίο» στη χρόνια που μας ταλαιπώρησε τόσο, έχουμε τρεις συνταγές για ένα υπέροχο αποτέλεσμα ώστε οι καλεσμένοι- ή όσοι είστε στο τραπέζι τέλος πάντων- να γλείφουν τα δάχτυλά τους. Η μια συνταγή είναι για ένα αφράτο αποτέλεσμα, η άλλη για κέικ και η άλλη για τσουρέκι.

Υλικά για την αφράτη βασιλόπιτα

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

Πρώτα φτιάχνουμε τη μαρέγκα, στη συνέχεια χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και εναλλάξ το αλεύρι (στο οποίο έχουμε ρίξει το baking powder), το γάλα και τη μαρέγκα. Αν θέλουμε πιο αφράτο αποτέλεσμα, συνεχίζουμε με τη μαριζ. Στο τέλος και αφού έχουν αναμειχθεί τα υλικά, προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε ελάχιστα. Αλείφουμε με βούτυρο και αλεύρι το ταψί για να μην κολλήσει η πίτα μας. Ιδανικό ψήσιμο γίνεται σε ταψί 32 εκατοστών βάζοντάς το χαμηλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μια ώρα περίπου.

Υλικά για τη βασιλόπιτα κέικ

  • 300 γραμμάρια βούτυρο
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 150 ml χυμό πορτοκάλι
  • 150 ml γάλα
  • 100 γραμμάρια αμύγδαλο τριμμένο σκόνη
  • 350 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 50 γραμμάρια καρύδι τριμμένο
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα
  • 1 λεμόνι το ξύσμα
  • 20 γραμμάρια μπέϊκιν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη μαχλέπι

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα βούτυρο και ζάχαρη να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια χυμό και γάλα. Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε το σύρμα και με μια μαρίζ ενσωματώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα στρογγυλό βαθύ ταψί με λαδόκολλα και πριν το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 40 λεπτά, ψεκάζουμε με νερό.

Υλικά για τη βασιλόπιτα τσουρέκι

  • 100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας κομμένο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια νερό
  • 40 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
  • 3 αυγά μικρά και 1 για την επάλειψη ανακατεμένο με λίγο γάλα ή νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζει να λιώνει το βούτυρο βάζουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά πριν κάψει το μείγμα. Βάζουμε το νερό να γίνει χλιαρό και μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Στον κάδο του μίξερ με έναν αυγοδάρτη χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το μείγμα βούτυρο – γάλα – ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι, βάζουμε τον γάντζο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Στην αρχή θα δούμε ότι η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα αλλά δεν θα βάλουμε καθόλου άλλο αλεύρι. Έπειτα ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και το αφήνουμε να ζυμωθεί για 15 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ. Βουτυρώνουμε μια λεκανίτσα παίρνουμε την ζύμη την κάνουμε μια μπάλα και την βάζουμε μέσα στην λεκάνη με ένα μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό. Τη σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για δύο με τρεις ώρες για να διπλασιαστεί και να εξαφανιστεί σχεδόν ο σταυρός.

Ζυμώνουμε ελαφρώς ξανά με τα χέρια. Στο ταψί στρώνουμε τη λαδόκολλα, βάζουμε τη ζύμη μέσα και την πιέζουμε με τα χέρια μας για να απλωθεί σε όλο το ταψί. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μια ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C πάνω – κάτω για μια ώρα, αφού την έχουμε αλείψει με το αυγό προσεκτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο