Ο Χαμί Ακσόι κατήγγειλε την Ελλάδα για προκλητικότητα λόγω της δέσμευσης περιοχών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που ανεβάζει την ένταση στην περιοχή.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι στο άνοιγμα διαύλων διαλόγου, ειδικά διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, βλέπουμε πως συνεχίζονται τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία αυξάνουν την ένταση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα με ΝΟΤΑΜ κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, τα οποία είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης, και έκλεισε το Αιγαίο και μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.
«Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα συμβάλλοντας στην κοινή λογική και στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ από τη Νομική Υπηρεσία της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του «τουρκολιβυκού μνημονίου» αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ.