Η χρήση του ίντερνετ έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων σε ημερήσια βάση. Ο συνδυασμός του lockdown με την εφαρμογή του συστήματος τηλεκπαίδευσης οφείλεται για αυτήν την εξέλιξη, που πιέζει τους παρόχους. Τα ποσοστά χρήσης του διαδικτύου που καταγράφονται είναι μεγαλύτερα από την περίοδο της πρώτης καραντίνας καθώς, τότε δεν είχε εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Προφανώς εκτός από την απαραίτητη χρήση για την εργασία υπάρχει και αυξημένη κίνηση δεδομένων για τις πλατφόρμες ψυχαγωγίας.
Όπως γράφει το Cnn.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία του GR-IX (σ.σ. πρόκειται για τον κόμβο ανταλλαγής κίνησης μεταξύ των παρόχων), τα οποία είναι διαθέσιμα πλέον στο data.gov.gr, ο ημερήσιος όγκος έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή αύξηση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαπλάσια κίνηση σε σχέση με το 2019, ενώ είναι διπλάσια σε σχέση με το πρώτο lockdown! Σημειώνεται πως και στην πρώτη «καραντίνα» είχαμε αύξηση της κίνησης δεδομένων, η οποία εκτιμάται ότι διπλασιάστηκε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευση του GR-IX, στις 15 Δεκεμβρίου ο όγκος της κίνησης έφθασε στα 379 Gbps, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για το ελληνικό Διαδίκτυο.
Η τηλεκπαίδευση φαίνεται να είναι η ειδοποιός διαφορά για αυτήν την αύξηση σε σχέση με την πρώτη καραντίνα. Με όλες τις σχολικές βαθμίδες να είναι online και τους μαθητές να έχουν ανοικτές τις κάμερες, ήταν μάλλον αναμενόμενο ο όγκος των δεδομένων να πολλαπλασιαστεί, δεδομένου ότι το video «καταναλώνει» περισσότερα data. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων δείχνουν να «πιέζονται» όλο και περισσότερο το τελευταίο δίμηνο σε συνδυασμό, φυσικά, με την αυξημένη χρήση υπηρεσιών video streaming αλλά και των τηλεδιασκέψεων (conference calls) που υπάρχει.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας σε περίπτωση παράτασης του lockdown
Ο ημερήσιος όγκος αναμένεται να παρουσιάσει πτώση κατά την περίοδο των γιορτών αλλά σε περίπτωση που τα σχολεία παραμείνουν κλειστά και τον Ιανουάριο δεν αποκλείεται να δούμε και νέες επιδόσεις ρεκόρ τις πρώτες εβδομάδες του 2021.