Πριν από δέκα ημέρες περίπου, οι υπηρεσίες της Alphabet Inc, όπως οι YouTube, Gmail και Google Drive είχαν πέσει για χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο, με την πλατφόρμα των βίντεο να μην φόρτωνε και βγάζοντας το μήνυμα «Something went wrong».
Σύμφωνα με το website DownDetector, περισσότεροι από 12.000 χρήστες του YouTube είχαν επηρεασθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βρετανία και η Ινδία. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς συναντάτε προβλήματα με την πρόσβαση στο YouTube αυτήν την στιγμή. Η ομάδα μας το ξέρει και το φροντίζει. Θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε περισσότερα νέα», έγραψε στο Twitter η εταιρεία.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή εμπειρία για τους χρήστες οι οποίοι έμειναν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Όπως γρήγορα διαπιστώθηκε, υπήρχε πρόβλημα με τις υπηρεσίες όταν κάποιος ήταν logged in με τον λογαριασμό του και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε λίγη ώρα μετά, ενώ η Google υποσχέθηκε να το διερευνήσει το θέμα.
Πριν ελάχιστες ημέρες λοιπόν, με ανάρτησή της, εξήγησε τα ακριβή αίτια αυτής της διακοπής των υπηρεσιών. «Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την έκταση των επιπτώσεων που είχε αυτό το περιστατικό στους πελάτες μας και τις επιχειρήσεις τους. Παίρνουμε οποιοδήποτε περιστατικό που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία των πελατών μας εξαιρετικά σοβαρά, ειδικότερα περιστατικά τα οποία επηρεάζουν πολλαπλές περιοχές».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επίκεντρο των προβλημάτων εντοπίστηκε σε εργασίες που έκανε η Google στο User ID Service, το οποίο χειρίζεται την επιβεβαίωση των πιστοποιητικών των λογαριασμών. Τα προβλήματα μάλιστα, είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, όταν η εταιρεία εισήγαγε ένα νέο σύστημα για διαχείριση πόρων συστήματος, αφήνοντας κομμάτια του παλιού συστήματος ως έχουν.
Αυτά τα κομμάτια λοιπόν, επέστρεψαν ως error όταν η χρήση ήταν μηδενική. Μόλις έληξε ένα fix που είχε εισηχθεί, τα αυτοματοποιημένα συστήματα ξεκίνησαν να αναγνωρίζουν το error αυτό ως πραγματικό. Εφόσον η χρήση φαινόταν πως ήταν μηδενική, οι δυνατότητες αναγνώρισης του συστήματος διαχείρισης περιορίστηκαν δραστικά, σύμφωνα με το unboxholics. Και ενώ υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, το σύστημα δεn σχεδιάστηκε για να καλύψει το συγκεκριμένο πρόβλημα.