Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Αργή μείωση των διασωληνωμένων – Ανησυχία για τους δύο επόμενους μήνες

Κορωνοϊός Ελλάδα: Η μείωση στην καταγραφή των ημερήσιων κρουσμάτων δεν είναι αρκετή για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και δεν φαίνεται να υποχωρεί με γρήγορους ρυθμούς.

Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες να είναι σταθερά κάτω από 1000, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να αλλάξουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα. Το κρίσιμο νούμερο παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων που είναι αρκετά υψηλός και πιέζει το ΕΣΥ. Το σύστημα υγείας δεν έχει περιθώρια να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών ασθενών, και έτσι η προσοχή των ειδικών στρέφεται στους επόμενους δύο χειμωνιάτικους μήνες προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου έξαρση. Ένας από τους παράγοντες που συνυπολογίζονται στην οριακή κατάσταση του ΕΣΥ είναι και η εξάντληση των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή «που δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους».

Ακόμα οι ειδικοί χαρακτηρίζουν κρίσιμο και το διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κρούωντας καμπανάκι για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους οι γιορτές θα έχουν μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες. Το μεγάλο στοίχημα για κυβέρνηση και ειδικούς, είναι να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, ενώ ελπίδες γεννά η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών την Κυριακή.

Στα καλά νέα είναι και ο δείκτης θετικότητας του ECDC για τη χώρα μας, που βρίσκεται στο «πράσινο», δηλαδή κάτω από το 4%.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας – Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

«Προφανώς υπάρχει βελτίωση και αυτό είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα, υπάρχει όμως αρκετή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγειάς ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας με υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες», δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

«Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πώς θα καταφέρουμε να μην ξαναπιεστεί το ΕΣΥ, το οποίοι παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ο κοροναϊός είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος», σημείωσε, προσθέτοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Τα πρώτα θετικά στοιχεία που έχουμε μετά από καιρό, θα πρέπει να τα πάρουμε ως επιβράβευση και όχι ως αφορμή για να χαλαρώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δύσκολοι μήνες ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλος από τη στιγμή που θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων προστασίας και αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ο μαζικός εμβολιασμός. Υπογράμμισε δε ότι οι ερχόμενοι μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) είναι οι κατεξοχήν δύσκολοι μήνες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στο Σκάι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους».

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800. «Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο