Τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στην χώρα και αύριο θα εμβολιαστούν συμβολικά οι πολιτικοί αρχηγοί. Προτεραιότητα έχουν στην πρώτη φάση οι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι. Τα πρώτα 9.750 εμβόλια της Pfizer μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στις κεντρικές αποθήκες της Αττικής και όλα είναι έτοιμα ώστε να ανοίξει η αυλαία του εμβολιασμού, την Κυριακή στις 12 μεσημέρι.
Πώς ελέγχουμε σε ποια ομάδα προτεραιότητας ανήκουμε
Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία, ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Προγραμματισμός ραντεβού
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
- Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA, ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εφόσον κάποιος θέλει να εμβολιαστεί, μετά τον εμβολιασμό θα δοθεί η δυνατότητα αυτό να καταγράφεται. Προϋπόθεση για τον προγραμματισμό του ραντεβού είναι να έχει έρθει η σειρά εμβολιασμού της ομάδας πολιτών όπου ανήκουν.
Η σημασία της ενημέρωσης για την ασφάλεια των εμβολίων
Μιλώντας στο MEGA, η ανοσολόγος ερευνήτρια Ελένη Βατζιά μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες τα αποτελέσματά τους έχουν όλα δημοσιευθεί κι έχουν δείξει πως είναι όλα πολύ ασφαλή εμβόλια. Είναι εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται εδώ και πολλούς μήνες και δεν βγήκαν μέσα σε 1-2 μέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε δεν αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες» δήλωσε συγκεκριμένα.
Μιλώντας δε για το περίφημο «τείχος ανοσίας», η κ. Βατζιά επεσήμανε πως θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα 60-70% του πληθυσμού προκειμένου να αυτό να δημιουργηθεί.
Αναφερόμενος στην μετάλλαξη του κοροναϊού και στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εμβολιασμών, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήζης δήλωσε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία επιδημιολόγων ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους ιούς, είναι ο τρόπος τους για να συνεχίσουν να υπάρχουν και αυτός ο ιός έχει ήδη χιλιάδες μεταλλάξεις. Το εμβόλιο της Pfizer δρα πολύπλευρα με διαφορετικούς μηχανισμούς, που δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών».
Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
Το Φεβρουάριο η δεύτερη φάση του εμβολιασμού
Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:
Ατομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.