Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας οι υγειονομικοί ονομάστηκαν ήρωες. Από τις κυβερνήσεις μέχρι τους «απλούς» ανθρώπους, η λέξη αυτή συνοδεύει την δύσκολη δουλειά των νοσοκομειακών παγκόσμια. Κι αν από τις κυβερνήσεις οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από την λεκτική αναγνώριση, οι «απλοί» άνθρωποι προσπαθούν με πολλούς τρόπους να δείξουν την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη τους.
Βίντεο, τραγούδια, ζωγραφιές γκράφιτι έχουν σαν θέμα των αγώνα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές. Ένα τέτοιο βίντεο δημιούργησαν δύο Έλληνες καλλιτέχνες προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στο νοσοκομειακό προσωπικό της χώρας μας.
Η σκηνοθέτης Μαρία Ορφανού και ο σύζυγός της, φωτογράφος/οπερατέρ στο επάγγελμα, Νίκος Συράκης, δημιούργησαν ένα μικρό βίντεο με την τεχνική του stop motion. Το «νοσοκομείο» και η «εντατική» φιλοξενούνται μέσα σε μια κούτα και όλα τα αντικείμενα και οι φωτογραφίες είναι φτιαγμένα από χαρτί, πηλό, ύφασμα και βαμβάκι.
Η animation εικόνα προέκυψε έπειτα από επεξεργασία περίπου 2.000 φωτογραφιών και χρειάστηκε ένα μήνας για να ολοκληρωθεί.
Οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν, πέρα από όλες τις δυσκολίες διαχείρισης του όγκου των ασθενών και των αδυναμιών των συστημάτων υγείας, τον αυξημένο κίνδυνο της μόλυνσης. Ο ΠΟΥ σε έκθεσή του τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι 1 στα 7 κρούσματα είναι υγειονομικός και σε κάποιες χώρες η αναλογία είναι 1 προς 3.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ΠΟΥ κάλεσε για την παροχή στους υγειονομικούς εργαζόμενους πρώτης γραμμής προστατευτικού εξοπλισμού ώστε να αποτραπεί η μόλυνσή τους από τον νέο κορονοϊό, και ενδεχόμενη μετάδοσή του στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
“Παγκοσμίως περίπου το 14% των κρουσμάτων της COVID-19 που αναφέρονται στον ΠΟΥ είναι υγειονομικοί και σε ορισμένες χώρες το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 35%”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της μόλυνσης. Κάθε μέρα, οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι στο στρες, στην υπερκόπωση, στον στιγματισμό, στις διακρίσεις ακόμη και στη βία”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα την οποία επικαλείται ο ΠΟΥ, το ένα τέταρτο των υγειονομικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη και κρίσης άγχους και το ένα τρίτο από αϋπνίες.
Ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα στοιχεία του ΠΟΥ για τις μολύνσεις ανάμεσα στους υγειονομικούς είναι μια “σοκαριστική μαρτυρία”. “Η ασφάλεια των ασθενών απαιτεί εγγυήσεις και για την ασφάλεια των υγειονομικών — είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς πολύ συχνά οι εγγυήσεις αυτές λείπουν”, είπε ο Ράιντερ.
Ο επικεφαλής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως τρία πράγματα στοιχειώνουν τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ξεσπασμάτων μεταδοτικών ασθενειών.
“Το ένα είναι να στέκεσαι και να παρακολουθείς τους ανθρώπους να πεθαίνουν επειδή δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Το δεύτερο είναι να βλέπεις έναν υγειονομικό να μολύνεται, ένας συνάδελφός σου και φίλο. “Και το τρίτο –και αυτό το οποίο πραγματικά βαραίνει στους υγειονομικούς τον περισσότερο καιρό σε αυτές τις καταστάσεις– είναι η πιθανότητα να έχουν μεταφέρει την ασθένεια στις οικογένειες, στους φίλους ή τα παιδιά τους”, είπε ο Ράιαν.