Τη χαμηλή θέση της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον δείκτη αξιολόγησης του Bloomberg, σχολίασε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.
«To Bloomberg, το οποίο δεν είχε την τύχη να συμμετέχει στη λίστα Πέτσα, κατατάσσει την Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για να ζεις εν μέσω πανδημίας», τόνισε σε τηλεοπτική δήλωσή του ο κος Ηλιόπουλος για να προσθέσει πως «καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές σε μια σειρά από δείκτες». «Η κοινωνία αντιμετωπίζει μια νέα τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Η κυβέρνηση όμως, πανηγυρίζει και συνεχίζει να δηλώνει περήφανη», συνέχισε, «περήφανη που αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ μεταφέρει υγειονομικούς από τα νοσοκομεία της Αττικής στη Βόρεια Ελλάδα. Περήφανη που αντί για δωρεάν μαζικά τεστ, κάνει λοταρίες. Περήφανη που στους χώρους εργασίας δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων», κατέληξε.
Σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο αξιολογεί βάσει του δείκτη Covid Resilience με γνώμονα 10 παραμέτρους, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση από τις 53 που αξιολογούνται εδώ, πάνω από το Περού, το Μεξικό και την Αργεντινή, όντας και η τελευταία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ., παρά το σκληρό lockdown.
Τι αναφέρει το Bloomberg;
«Μαύρη» είναι η πρωτιά της χώρας μας σε θανάτους τον τελευταίο μήνα, ως ποσοστό των κρουσμάτων, εν μέσω lockdown (θνητότητας της τάξης του 6,3%). Να αναφέρουμε πως στην πρώτη κατηγορία που αφορά στην κατάσταση του κορωνοϊού, υπολογίζονται τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια.
Από την άλλη, στη δεύτερη κατηγορία που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής υπολογίζονται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Νέα Ζηλανδία και ακολουθούν Αυστραλία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη, ως οι «καλύτερες χώρες για να ζεις» εν μέσω πανδημίας ενώ πτωτική τάση καταγράφεται για Ιαπωνία και Νότια Κορέα.