Σύμφωνα με την τελική διάταξη που πέρασε από τη Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, εργαζόμενος ο οποίος επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο κατά του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής του στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί προς τον σκοπό αυτό, και εφόσον η ώρα διενέργειας του ελέγχου ορίζεται εντός του νόμιμου ωραρίου εργασίας του, δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του για τρεις ώρες με άδεια του εργοδότη του, χωρίς περικοπή των αποδοχών του.
Βέβαια, ο εργαζόμενος υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη του το μήνυμα (sms) που του έχει αποσταλεί από την αρμόδια αρχή, στο οποίο προσδιορίζονται η ημερομηνία, ο τόπος διεξαγωγής (διεύθυνση του κέντρου ελέγχου) και η ώρα του προγραμματισμένου ελέγχου, καθώς και βεβαίωση πραγματοποίησής του. Αλλωστε, το μήνυμα (sms) που έχει αποσταλεί στον εργαζόμενο από την αρμόδια αρχή υπέχει και θέση δικαιολογητικού μετακίνησης κατά τη διάρκεια των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.
Παράταση τηλεργασίας
Εν τω μεταξύ, με νέα κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου η δυνατότητα τηλεργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 παρατείνεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περίπτωση: α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α΄ 55), ως κυρώθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.
Να σημειωθεί ότι παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 αντί 31 Δεκεμβρίου 2020 που ίσχυε μέχρι πρότινος, δόθηκε με διάταξη νόμου και στην εφαρμογή του μηχανισμού «Συν-Εργασία» μέσω του οποίου ο εργαζόμενος απασχολείται τον μισό χρόνο και το κράτος αναπληρώνει ένα μέρος από τον μισθό που χάνει. Οπως, άλλωστε, παράταση δίνεται για όσο διάστημα τουλάχιστον διαρκεί το lockdown, στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων.