Ελλάδα

Μετάλλαξη κορωνοϊού: «Να αξιολογήσουμε τα δεδομένα προσεκτικά» λένε οι ειδικοί

Μετάλλαξη κορωνοϊού: «Ο ιός ενσωματώνει συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του και η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία» υπογραμμίζει ο Βασίλης Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Στην μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία αναφέρθηκε ο Βασίλης Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Όπως είπε, χρειάζεται να αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις, χωρίς πανικό.

Σημειώνεται ότι υπό την καθοδήγηση του κ. Γοργούλη δημιουργήθηκε το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης της covid-19.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής ανέφερε ότι “τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι έχει βρεθεί ένα νέο στέλεχος με μεταλλάξεις που εμφανίστηκε στην Ν.Α. Αγγλία και οι Βρετανοί επιδημιολόγοι και επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρω που βασίζουν αυτό το συμπέρασμα, όπως επίσης εάν το στέλεχος αυτό είναι αποτέλεσμα επιλογής (επιλέγεται το επικρατέστερο) ή ένα τυχαίο γεγονός, καθώς, όπως εξηγεί στην γενετική οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα αυτών των δύο καταστάσεων”.

Παράλληλα υπογράμμισε: «Συνήθως όταν εμφανίζεται ένα νέο γεγονός υπάρχει μια αντίδραση που πολλές φορές είναι υπερτιμημένη, υπερβολική. Θα έλεγα να περιμένουμε, να αξιολογήσουμε με προσοχή τα δεδομένα, δεν χρειάζεται πανικός, είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ότι ήμασταν πριν από 11 μήνες και ως επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση και αντιμετώπιση του ιού, αλλά και ως κοινωνία.

Πάντως μετά την ανακοίνωση για την μετάλλαξη στελέχους του νέου κορωνοϊού και την μεγάλη διασπορά που παρατηρήθηκε στην Βρετανία, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη λάβει πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν από τους εργαστηριακούς ελέγχους καθώς απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Και στην Ελλάδα αναλύονται οι μεταλλάξεις του πρώτου και δεύτερου κύματος. Ο ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, όπως οι περισσότεροι ιοί, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του και η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία. Αυτή τι στιγμή οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρατηρούν και καταγράφουν”.

Ακόμη σημείωσε ότι στο πλαίσιο της «Εμβληματικής δράσης για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών», αναλύονται οι μεταλλάξεις του πρώτου και δεύτερου κύματος. Όλα τα δείγματα αναλύονται γενετικά «για να δούμε εάν εμφανίζονται καινούργια στελέχη του ιού».

Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε ότι στο εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο οποίο είναι διευθυντής κάθε νέα μετάλλαξη που εντοπίζεται μπαίνει στο μικροσκόπιο της ανάλυσης και εξετάζεται η επίδραση που μπορεί να έχει η μετάλλαξη στη δομή των πρωτεϊνών του ιού και συγκεκριμένα της πρωτεΐνης ακίδα. «Και στην Ελλάδα είμαστε στη φάση των αναλύσεων των μεταλλάξεων και θέλουμε να δούμε ποια σχέση έχουν αυτές οι μεταλλάξεις με την πρώτη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας. Ποια γενετική απόσταση έχει το στέλεχος που εντοπίστηκε στην Κίνα με αυτά που εμφανίζονται στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», κατέληξε.