Οι εικόνες με τα φορτηγά και τα πλοία ακινητοποιημένα στα σύνορα Βρετανίας και Γαλλίας δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κάλεσε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να βρουν λύση στο πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει έλλειψη σε προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαμαρτυρίες εκφράζουν και άλλες εταιρίες καθώς και πολίτες που βρέθηκαν αποκλεισμένοι.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα πάρει έκτακτα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να ξανανοίξουν τα σύνορα και να επιτραπεί και πάλι η κυκλοφορία από και προς την Βρετανία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ζαν – Μπατίστ Τζεμπαρί.
Το χρονικό του «αποκλεισμού» στην Βρετανία
Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της για τις αφίξεις ανθρώπων και φορτηγών από τη Βρετανία, αποκλείοντας μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες της χώρας αυτής με την ηπειρωτική Ευρώπη, σε μια κίνηση που ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε απρόσμενη, μετά την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τον εντοπισμό στη χώρα του ενός νέου πιο μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού.
Η Βρετανία βρίσκεται σήμερα αποκομμένη από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί χάος για οικογένειες και εταιρείες λίγες μόνον ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Τα έκτακτα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.
Το ταξιδιωτικό χάος σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από την λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit με ή χωρίς μια εμπορική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.
“Βρίσκομαι σε επαφή με τον ομόλογό μου στη Γαλλία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε στην επαναλειτουργία του, στην πραγματικότητα μας είπαν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις μεταφορών το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε ο Σαπς στο Sky.
Απαγορεύσεις πτήσεων
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και ο Καναδάς και άλλες χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.
Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου της κυβέρνησής του για να συζητηθούν οι διεθνείς συνδέσεις, ιδιαίτερα η ροή φορτίων εντός και εκτός της Βρετανίας.
Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι η άρση των απαγορεύσεων το ταχύτερο δυνατό αποτελεί προτεραιότητά του, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεδομένης της προετοιμασίας της Βρετανίας για το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η χώρα είναι προετοιμασμένη.