Ενώ απομένουν περίπου δύο χρόνια για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό «ραντεβού», δημοσίευμα της “Daily Mail” αναφέρει ότι 67 εργάτες από το Νεπάλ άφησαν την τελευταία πνοή τους στο Κατάρ ανάμεσα στις 16 Ιουλίου και τις 15 Νοεμβρίου και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι οι απώλειες στο Κατάρ εργατών από το Νεπάλ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους για τουλάχιστον τρία χρόνια, οι θάνατοι μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας μεταναστών στο κρατίδιο του Κόλπου ενδέχεται να φτάσουν τους 160 έως τα μέσα Ιουλίου του 2021. Και όλα αυτά ενώ οι αρχές του Κατάρ υπόσχονταν μεταρρυθμίσεις, μετά την παγκόσμια κατακραυγή για θανάτους εργατών. Στο μεταξύ, το συμβούλιο του Νεπάλ που έχει ως αντικείμενο την απασχόληση στο εξωτερικό (FEB) αποκάλυψε ότι το προηγούμενο έτος, δηλαδή το διάστημα 16 Ιουλίου 2019-15 Ιουλίου 2020, σημειώθηκαν 104 θάνατοι. Τα νούμερα του FEB αποκλείουν τις απώλειες από «τροχαία ατυχήματα» και προέρχονται κυρίως από τα πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν στο Κατάρ.
Ο διευθυντής της οργάνωσης Fair / Square για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νικ ΜακΓκίχαν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αύξηση των θανάτων. Με δηλώσεις του στην “Daily Mail”, τόνισε: «Το Κατάρ έχει ένα απαίσιο ρεκόρ στους θανάτους εργατών και η άρνησή του να θέσει σε εφαρμογή κατάλληλη προστασία είναι απαράδεκτη. Γνωρίζει γι’ αυτά τα προβλήματα εδώ και πολύ καιρό. Η αποτυχία να ενεργήσει σωστά στους θανάτους θέτει σε σοβαρή αμφιβολία τη δέσμευσή του για εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες φαίνονται καλές στα χαρτιά, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη».
Ο ΜακΓκίχαν υπογράμμισε επίσης ότι οι μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ έχουν παίξει έναν «κεντρικό ρόλο» στην προετοιμασία της χώρας για το τουρνουά και πως η εργασία που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο επεκτείνεται πέραν εκείνων που εργάζονται στα γήπεδα: «Το να πεις ότι οι εργάτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκονται απλά στα στάδια δεν είναι αλήθεια. Οι τεράστιες κατασκευές στο Κατάρ τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι άμεσα ή έμμεσα κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ολόκληρη η χώρα έχει ανακατασκευαστεί για να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που βρίσκονται εκεί για να μεταμορφώσουν εντελώς τη χώρα, η οποία κατευθύνεται προς το 2022».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεκάδες οικογενειών έπρεπε να περιμένουν μήνες για να παραλάβουν τις σορούς των αγαπημένων τους σε σακούλες από το αεροδρόμιο του Κατμαντού, καθώς οι πτήσεις επαναπατρισμού είχαν σταματήσει για τρεις μήνες από τις 22 Μαρτίου, λόγω του “lockdown” για τον κορονοϊό. Περίπου 24 οικογένειες επέτρεψαν την αποτέφρωση των αγαπημένων προσώπων τους στο Κατάρ, καθώς η κατάσταση των σορών είχε αρχίσει να επιδεινώνεται λόγω της καθυστέρησης, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του FEB. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειες των νεκρών έχουν μείνει στο σκοτάδι αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους.