Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων τονίζοντας πως «είναι αποφασισμένοι να διαμηνύσουν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
«Προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο, όπως τη χρήση τρομοκρατικής οργάνωσης, απόπειρα πραξικοπήματος, πολιτικές και οικονομικές παγίδες, κυρώσεις», προσέθεσε σύμφωνα με το Anadolu. «Δόξα τω Θεώ δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα», συνέχισε.
Ωστόσο, είπε πως η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με εκείνους που την αντιμετωπίζουν με σεβασμό και δικαιοσύνη. «Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για όσους είναι έτοιμοι να καθίσουν και να μιλήσουν μαζί μας με ίσους όρους και να συμφωνήσουν με δίκαιες προτάσεις».
Εξάλλου, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της όρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σύμφωνα με ό,τι δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.
Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία. Άλλωστε, την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αντίθεση στη συμφωνία, ισχυριζόμενοι ότι τα S-400 θα ήταν ασυμβίβαστα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τους εξοπλισμούς της.