Αυστηρό lockdown ισχύει από σήμερα και στην Κοζάνη μετά τους δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας -Ειδυλλίας και Ασπρόπυργου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση.
Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτά τα μέτρα: «Προχωρήσαμε χθές (σ.σ την Πέμπτη) στην ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων για περιοχές της δυτικής Αττικής και πιο συγκεκριμένα για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας, όπου το ιικό φορτίο είναι ανησυχητικά αυξημένο.
Δυστυχώς αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Για αυτό και με ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, η οποία από χθές (σ.σ. Πέμπτη) προχώρησε σε εξαντλητική επεξεργασία των υφιστάμενων δεδομένων, κρίθηκε αναγκαία η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιοχή αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 6 το πρωί και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη δυτική Αττική. Πιο συγκεκριμένα, επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους, με αποκλειστική άδεια από τον εργοδότη τους».
Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν
Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που θα ισχύουν: «Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.
Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών, με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών, rapid test, και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.
Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών στις περιοχές αυτές, με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή, έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη μέρα.
Για τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποφασίστηκε ότι θα γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε πέντε ημέρες. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών, με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος των μικροπωλητών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών, rapid test, είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά τρεις ημέρες.
Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.
Κάνουμε έκκληση και ταυτόχρονα απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους Δυτικής Αττικής, για πιστή τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πρέπει να παραθέσω ορισμένα στοιχεία.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή την στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές high risk, oι οποίες τελούν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, 134 στο Δήμο Εορδαίας, 43 στο Δήμο Βοΐου, 15 στο Δήμο Σερβίων και 6 στο Δήμο Βελβεντού.
Το γεγονός όμως ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους, συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμορο Δήμο μέσα στην ίδια την Περιφερειακή Ενότητα, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή.
Επίσης, ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη.
Τέλος, το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,1% αυτοαπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ότι ο δείκτης 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Κοζάνη, το λεγόμενο 7-days moving average, ενώ ήταν 25,2 την προηγούμενη εβδομάδα, εχθές (σ.σ. την Πέμπτη) είχε σκαρφαλώσει στο 31,3. Και βέβαια σε απόλυτη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 73 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την χώρα».
Η εικόνα από τη Δυτική Αττική
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε την εικόνα από τη Δυτική Αττική. «Στον Δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον Δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους να ανέρχονται στις 162. Τέλος, στον Δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν εχθές 32, σήμερα 30, 8 νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους είναι 91.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο Δήμο Μάνδρας.
Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο Δήμο Μάνδρας, συνδέεται με μετακινήσεις και επισκέψεις στους όμορους Δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Παρατηρείται, λοιπόν, μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων Δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Επίσης, ενημερωτικά επισημαίνουμε ότι το 78,7% των ενεργών αυτών κρουσμάτων, είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη.
Τέλος, το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτοεκφορτώσεις ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων, με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, γιατί οι κορυφαίοι επιδημιολόγοι μας, οι κορυφαίοι επιδημιολόγοι της χώρας πρότειναν και αποφασίσαμε τις λήψεις των σχετικών αυτών μέτρων.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα εφησυχασμό και το ίδιο θα ήθελα να επισημάνω, εκτός των άλλων περιοχών, και προς όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας όπου εχθές (σ.σ την Πέμπτη) πραγματοποιήσαμε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και άλλους φορείς της περιοχής.
Μπορεί εκεί η κατάσταση να σταθεροποιείται, εξαιρετικά δυσανάλογα και πολύ αργά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά σταθερά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ο κύριος δείκτης για αυτό είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
Οι συστάσεις για την περίοδο των γιορτών
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα πιο αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κοζάνη και στη δυτική Αττική και όλα τα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίζουμε, βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο, τα οποία αποτελούν πάντα το απόλυτο, μοναδικό κριτήριο κάθε μας απόφασης», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προφανώς κανείς δεν θέλει να ζει με περιοριστικά μέτρα. Πρέπει όμως να είναι απολύτως αντιληπτό, ότι ο μόνος λόγος για την επιβολή αυτών των πρόσθετων μέτρων είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση, όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει ζωές. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, επιβάλλονται δυναμικά και άμεσα αντανακλαστικά.
Για αυτό άλλωστε ανακοινώνουμε συνεχώς και τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, ώστε και οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να τηρούν με προσήλωση τα μέτρα, αλλά και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν χτυπώντας καμπανάκι συναγερμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη ζωή των δημοτών και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Παρακολουθούμε και εμείς και η υγειονομική Επιτροπή τα δεδομένα σε κάθε περιοχή και με βάση αυτά κινούμαστε και λαμβάνουμε τις αποφάσεις. Κανείς Δήμαρχος δεν θέλει να περνάει στους δρόμους και να βλέπει όλα κλειστά. Είμαι βέβαιος όμως, ότι ακόμα περισσότερο δεν θέλει να βλέπει τους δημότες στα Νοσοκομεία και στις εντατικές.
Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί: Κυβέρνηση, τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες. Ο καθένας, φυσικά, με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε ότι τα μέτρα είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους μας στο ακέραιο, όχι μόνο στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν επιβαρυμένη εικόνα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων, γιατί όλοι ξέρουμε ότι η προσπάθεια των πολλών δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο από τα στιγμιαία σφάλματα των λίγων.
Ας είναι ξεκάθαρο ότι η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να περάσουμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο προσεχές μέλλον, όχι όμως δυστυχώς φέτος στις γιορτές όσο και αν το θέλουμε αυτό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσουμε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσουμε όλοι ασφαλείς στο τέλος αυτής της διαδρομής. Και αυτό το τέλος φαίνεται πια αρκετά κοντά μας. Ας μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα, μια νέα έξαρση. Ας μην διακινδυνεύσουμε για μερικές στιγμές χαλάρωσης, όλα όσα έχουμε πετύχει με τόσο κόπο μέχρι σήμερα».