Μία μέρα πριν έρθει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στις Επιτροπές της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πώς αλλάζει ο τρόπος που θα γίνονται οι διορισμοί στο Δημόσιο, ανέφερε ότι αυξάνεται η ταχύτητα αυτών των προσλήψεων, ενώ υπογράμμισε ότι η μεγάλη αλλαγή θα είναι ο γραπτός, πανελλαδικός διαγωνισμός. Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε και στην κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαβάστε τι είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον Δημήτρη Τάκη:
Για το νομοσχέδιο που ο κ. Θεοδωρικάκος το έχει χαρακτηρίσει εμβληματικό:
«Αυτό που ενδιαφέρει τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν είναι τι κάνουμε και γιατί. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να διοριστεί στο Δημόσιο. Υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα προβλήματα σε αυτό που έχει ισχύσει τα τελευταία 20 με 25 χρόνια. Πρώτον, προκηρύσσουμε σήμερα τις θέσεις εργασίας μέσω του ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις γίνονται μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Άρα, οι ανάγκες για τις οποίες θέλεις να κάνεις τις προσλήψεις σε μία συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ να ικανοποιηθούν.
Πρώτο, λοιπόν, πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ταχύτητα στη διαδικασία προσλήψεων. Δεύτερο θέμα. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, και πιστεύω ενδιαφέρει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, στο ελληνικό Δημόσιο να υπηρετούν οι πιο άξιοι άνθρωποι. Αυτοί που είναι ικανοί, αυτοί που είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για τη συγκεκριμένη θέση, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες για να μπορεί το κράτος να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Πώς γίνεται αυτό με τον νόμο που φέρνουμε; Καθιερώνουμε τον γραπτό, πανελλαδικό διαγωνισμό. Σαν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις που δίναμε όταν ήμασταν παιδιά και που δίνουν και τα παιδιά μας για να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Οι καλύτεροι, οι αξιότεροι, οι πρώτοι μπαίνουν στο Δημόσιο, στην υπηρεσία που έχουν τα προσόντα να υπηρετήσουν. Αυτή είναι η κεντρική αλλαγή.
Αξιοκρατία στο ελληνικό κράτος. Άρα απευθύνομαι, μέσω της δικής σας εκπομπής, στα νέα παιδιά, στα νέα Ελληνόπουλα, αγόρια και κορίτσια, στα παιδιά που έφυγαν το προηγούμενο διάστημα από την Ελλάδα και πήγαν στο εξωτερικό, όχι μόνο για να ψάξουν να βρουν μια δουλειά, αλλά γιατί πίστευαν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν υπάρχει αξιοκρατία. Ότι εδώ μπορείς να προκόψεις στη ζωή σου αν έχεις κολλητό και αν έχεις μέσο.
Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους είναι: εάν αξίζεις, εάν θέλεις να αγωνιστείς για αυτό που αξίζεις, μπορείς να το πετύχεις. Και επειδή το δημόσιο θα εξυπηρετεί όλο τον ελληνικό λαό, πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, πρέπει να εξυπηρετεί την υγιή επιχειρηματικότητα για να πηγαίνουμε μπροστά ως οικονομία, στο δημόσιο θα μπαίνουν οι πιο άξιοι άνθρωποι και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον γραπτό διαγωνισμό.
Είναι ο καλύτερος τρόπος, ανταγωνιστικός, αλλά έτσι είναι η ζωή. Στη ζωή όλοι ανταγωνιζόμαστε και θα πετύχουν αυτοί που έχουν προετοιμαστεί καλύτερα ή, αν θέλετε, αυτοί που το θέλουν περισσότερο».
Για το ποια είναι τα εχέγγυα ότι ο διαγωνισμός αυτός θα είναι αδιάβλητος και δεν θα έχει «παραθυράκια» ούτε «τρύπες»:
«Ούτε “παραθυράκια” ούτε “τρύπες”, ούτε τίποτα. Ό, τι ισχύει με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις που οργανώνονται κάθε χρόνο από το υπουργείο Παιδείας, θα ισχύει και με τις εξετάσεις που θα οργανώνει το ΑΣΕΠ, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, την οποία ενισχύουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να έχει τη δύναμη, τις αρμοδιότητες και τα τεχνικά μέσα, για να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία κυρίως ηλεκτρονικά και επομένως να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία και η παραμικρή αμφισβήτηση για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Δεν σας κρύβω ότι θέλω να απαντήσω σε ένα σκέλος της ερώτησής σας που θεωρώ πολύ σημαντικό.
Ξεκινήσαμε την επεξεργασία αυτού του νομοσχεδίου πριν από 12 μήνες. Διότι, βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία είχε τους βασικούς άξονες όσο καιρό ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά η επιλογή μου και η επιλογή και του πρωθυπουργού μας, ήταν αυτό το νομοσχέδιο που ήταν κομβικό στη συγκρότηση του ελληνικού δημοσίου να το συζητήσουμε με το ΑΣΕΠ, το οποίο πήρε το μεγαλύτερο βάρος στην προετοιμασία του νομοσχεδίου. Το συζητήσαμε με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων.
Δεν σας κρύβω ότι έχω πάρει πολύ σημαντικές προτάσεις και τις έχουμε ενσωματώσει γιατί αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που πρέπει να έχει χρονικό βάθος.
Σήμερα είμαστε εμείς κυβέρνηση, θέλουμε να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές και τις μεθεπόμενες, αλλά ο ελληνικός λαός αποφασίζει ό, τι θέλει. Εν πάσει περιπτώσει, θα υπάρξουν αλλαγές στις κυβερνήσεις και εμείς θέλουμε αυτός να είναι ένας διαχρονικά μεταρρυθμιστικός νόμος.
Ο λόγος που έρχεται τώρα για ψήφιση είναι ότι έχει προηγηθεί ένα 12μηνο διαλόγου και προετοιμασίας, έχουμε συζητήσει με πάρα πολλούς κοινωνικούς φορείς, έχω συζητήσει ο ίδιος προσωπικά με εκπροσώπους της νέας γενιάς, με αγόρια και κορίτσια που σπουδάζουν σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια και πήρα πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μου τις απόψεις τους.
Έχω συζητήσει με προκατόχους μου που υπηρέτησαν τη δημόσια διοίκηση ως υπουργοί Εσωτερικών, προεξάρχοντος του πολύ άξιου ανθρώπου του Αλέκου Παπαδόπουλου, με τον οποίο είχα μια πολύ διεξοδική συζήτηση. Θεωρώ ότι κάναμε όλη την προετοιμασία που χρειαζόταν, ακούσαμε διαφορετικές σκέψεις και ιδέες, προσαρμόσαμε και εμείς ορισμένα πράγματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε το αλάθητο».
Για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η γραπτή διαδικασία:
«Η πρώτη εφαρμογή των πανελλήνιων εξετάσεων θα γίνει το 2022. Θα μεσολαβήσει το ’21, στο οποίο θα προετοιμαστούμε για αυτή τη διαδικασία. Θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Οι διαδικασίες προσλήψεων θα είναι αυτές που ισχύουν έως τώρα. Ο γραπτός διαγωνισμός θα γίνει το ’22. Σε αυτόν τον διαγωνισμό 50% μετράνε οι επιστημονικές γνώσεις και 50% θα είναι οι ερωτήσεις multiple choice. Εκεί θα εξετάζονται οι επαγγελαμτικές δεξιότητες και η επαγγελματική ψυχολογική συμπεριφορά των ενδειαφερόμενων.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικειμενικό και αξιόπιστο από την απόδοση ενός ανθρώπου στη γραπτή εξέταση. Το να πάρει κανείς περισσότερο υπόψη του τις βαθμολογίες στο πτυχίο ή στο μεταπτυχιακό, πιστεύω ότι δεν είναι αξιοκρατικό σήμερα για ένα λόγο: απουσιάζει μια λίστα με την αξιολόγηση των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Με αποτέλεσμα ένας υψηλός βαθμός από μια σχολή να μην αντικατοπτρίζει ορισμένες φορές πραγματικές γνώσεις. Δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια ίδια. Αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον αν δεν κρατήσει εδώ τα νέα παιδιά. Θα πρέπει να μπορεί ένας άνθρωπος 23, 25 και 27 ετών να μπορεί να μπει στο Δημόσιο και να το αλλάξει».