Κόσμος

Μπορέλ Τουρκία: «Να σταματήσουν οι ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές προς τα συμφέροντα της ΕΕ»

Μπορέλ Τουρκία: Σε κείμενό του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής γράφει και για την ελληνοτουρκική ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα.

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής σε κείμενο στο μπλογκ του κάνει έναν απολογισμό για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το 2020, αναφέρεται στην ένταση που υπήρχε και υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται και στις ελληνοτουρκικές διενέξεις.

Ο κ. Μπορέλ, ανάμεσα σε άλλα, γράφει ότι η ένταση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις το 2020 και αυτό πιθανότατα θα παραμείνει και για το 2021. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα από τα κύρια θέματα εξωτερικής πολιτικής για συζήτηση», τονίζει.

Επίσης, επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την καθοδική πορεία, η ΕΕ να πρέπει να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία ότι είναι σοβαρή και αποφασισμένη να διασφαλίσει το σεβασμό των συμφερόντων της. Θα το αναφέρω στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2021».

Συν τοις άλλοις, αναφέρει ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του «η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία ήταν ήδη σε φθίνουσα πορεία». Αναφορικά με την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου σημειώνει ότι «προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες».

«Δυστυχώς, οι τουρκικές NAVTEX και τα σκάφη όπως το Oruc Reis ή το Barbaros, είχαν γίνει οικίες ονομασίες στις Βρυξέλλες», συμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Για «μεγάλη κρίση» τον Μάρτιο του 2020 κάνει λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος και προσθέτει ότι «μέσω της ισχυρής κινητοποίησης των μέσων ενημέρωσης, οι αρχές της Τουρκίας ενθάρρυναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να προχωρήσουν προς τα ελληνικά σύνορα και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τονίζει ότι « οι ελληνικές αρχές απάντησαν με αποφασιστικότητα» ενώ «η ΕΕ απάντησε με πλήρη πολιτική αλληλεγγύη».

«Η σχέση με την Τουρκία είναι πολύ περίπλοκη και έχει πολλές διαστάσεις, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι διαφωνίες με την Ελλάδα και η μη επίλυση του Κυπριακού είναι κεντρικά σημεία», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο από τη δυναμική του οφθαλμός αντί οφθαλμού και να επιστρέψουμε στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και αυτό το μήνυμα επαναλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση γι’αυτό σήμερα από την πλευρά της Τουρκίας απ’ ότι τον Οκτώβριο» σημειώνει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά.

Έτσι, η συνολική εκτίμησή μας για το έτος πρέπει να είναι αρνητική. Αλλά έχουμε επίσης την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα και αυτό πρέπει να κάνουμε».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωνει ότι «έχουμε ακόμη την ευκαιρία να ανακατευθύνουμε τις σχέσεις μας. Η ΕΕ απλώνει το χέρι στην Τουρκία ελπίζοντας ότι θα την καταλάβει και η ατζέντα που παρουσιάζουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι σαφής. Είμαι έτοιμος, σε συνεργασία με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία και να διερευνήσω τρόπους προώθησης των σχέσεών μας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές ή αντίθετες προς τα συμφέροντα της ΕΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο