Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/12: Στο «κόκκινο» και άλλες περιοχές πλην της Δυτικής Αττικής – Ελπίδα οι εμβολιασμοί

Κρούσματα σήμερα 18/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν ψηλά παρά τις συνεχόμενες εβδομάδες του lockdown, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική όπου ισχύουν αυστηρότερα μέτρα από σήμερα - Ελπίδα ο εμβολιασμός που θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου - Τι γίνεται στην Ευρώπη.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, παραμένουν σε υψηλά νούμερα. Μόνο χθες (17/12) επιβεβαιώθηκαν 1155 νέα κρούματα του ιού, ενώ 78 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και 542 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική αφού από σήμερα ισχύουν νέα έκτακτα μέτρα στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Ασπροπύργου. Με λίγα, λόγια οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν μπει σε ένα σκληρό lockdown από σήμερα το πρωί στις 6:00.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα χθεσινά κρούσματα στην Αττική κατανέμονταν ως εξής:

  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 67 κρούσματα
  • Δυτική Αττική 49 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 33 κρούσματα
  • Ανατολική Αττική 30 κρούσματα
  •  30 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 24 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 24 κρούσματα
  • στα νησιά 3 κρούσματα

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο αυτές οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας Heracles, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, άλλες 5 περιοχές κινδυνεύουν να μπουν στο ίδιο καθεστώς με τους 3 δήμους της Δυτικής Αττικής. Αυτές οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Κοζάνη,
  • Λάρισα,
  • Μαγνησία,
  • Αχαΐα,
  • Καρδίτσα
  • Λέσβος

Ποια είναι αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν σε Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο

  • Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 (6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικεία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
  • Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
  • Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, ‘Ανω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της  και των ενόπλων δυνάμεων.  Ενθαρρύνεται και συστήνεται στις επιχειρήσεις, ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
  • Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
  • Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που οι κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

  • Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
  •  Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και  και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
  • Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

«Φως στο τούνελ» λόγω των εμβολιασμών που θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου

Σήμερα έγινε γνωστό ότι στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, βρίσκονται ήδη τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας.

Το χρονοδιάγραμμα αλλά και την προτεραιοποίηση, που προβλέπει η κυβερνητική στρατηγική σχετικά με τον εμβολιασμό του πολιτών κατά της νόσου του  ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτηση του κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της .

Όπως επισημοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, το εμβόλιο της Pfizer θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επομένη, στις 27 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι, που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας. 

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer, στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

Αυτοί θα εμβολιασθούν πρώτοι

«Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μια αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων».

«Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη ομάδα από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία με έδρα το κτίριο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει, όπως σημείωσε, το περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού, έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας και το εμβόλιο να γίνει πραγματικά η αρχή του τέλους της πανδημίας. 

«Απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες αντιτάσσουμε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία του εμβολιασμού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, τόνισε πως μόνον όταν εμβολιαστεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία και επέμεινε πως για καιρό ακόμα εμβολιασμός και τήρηση των προστατευτικών μέτρων θα συμβαδίζουν.

«Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χαλάρωση των γιορτών μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ την κατάσταση

Την άποψη ότι θα έπρεπε εξαρχής να είχε επιβληθεί σκληρότερο lockdown, τύπου Μαρτίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα και για άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.

«Έχουμε έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα. Όσοι μεν δεν έχουν οξύ πρόβλημα, αισθάνονται ότι δεν τους αφορά. Το lockdown εφαρμόστηκε όταν είχαμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού και θέλει πολύ περισσότερο για να περιοριστεί και να καμφθεί και το επίπεδο των μέτρων δεν είναι σαν τον Μάρτιο. Αν ήμασταν σε lockdown Μαρτίου από την πρώτη στιγμή, πιθανότατα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», επισήμανε. 

Να ξεχάσουμε τα ρεβεγιόν με εννέα άτομα

Σχετικά με το όριο των 9 ατόμων στις γιορτές των Χριστουγέννων σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τόσα άτομα και το δικαίωμα αυτό προέκυψε από την πίεση της κοινωνίας, η οποία είναι «κουρασμένη ως εκεί που δεν πάει». Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι για τους Θεσσαλονικείς σημειώνοντας ότι η η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα μεγάλη. Η « είναι μια διαρκής στενοχώρια. Τα 9 άτομα δε θα πρέπει να εξαντληθούν σε καμία περίπτωση. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στην οικογένεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ο πρώτος επιστήμονας που εκφράζει την αντίθεση του με αυτό το μέτρο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας σχολιάζοντας τα υψηλά κρούσματα που καταγράφονται στην περιοχή και την επιβολή σκληρότερων μέτρων, όπως στη Δυτική Αττική, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει μια γενικότερη επιβάρυνση σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο και δεν υπάρχουν ορατές αιτίες που συνέβη αυτό, πέρα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μια κλειστή δομή. Χθες από τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν κατάλαβα ότι θα ληφθούν σκληρότερα μέτρα κι εδώ. Επιπλέον η όταν είδα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπίστωσα ότι ο νομός Κοζάνης δεν είναι από τους νομούς με τα υψηλότερα κρούσματα. Η κυκλοφορία στην πόλη είναι ίδια με αυτή στην υπόλοιπη ».

Η δραματική έκκληση του ΠΟΥ για την περίοδο των γιορτών

Η κατάσταση με τον  είναι στο «κόκκινο», έστω κι αν το «φως στο τούνελ» φαίνεται λόγω της έναρξης των εμβολιασμών σε λίγες μέρες στις χώρες της Ευρώπης και αλλού. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, δρ. Χανς Κλούγκε έκανε μια δραματική έκκληση στους πολίτες της ηπείρου να μείνουν στα σπίτια τους τα Χριστούγεννα, να μην κάνουν επισκέψεις ούτε στις οικογένειές τους ή τους στενούς τους συγγενείς γιατί ο κορωνοϊός καραδοκεί με τη διασπορά του να είναι ανεξέλεγκτη.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε, ακόμα από τους πολίτες να κάνουν λίγους μήνες ακόμα υπομονή και θυσίες έτσι ώστε να μη βιώσουμε και τρίτο κύμα κορωνοϊού, κάτι που θα επιφέρει περισσότερους νεκρούς.

«Όταν θα κοιτάζουμε πίσω σε αυτές τις εποχές χωρίς προηγούμενο, ελπίζω όλοι να αισθανόμαστε ότι λειτουργήσαμε με πνεύμα ανθρωπισμού, για να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη από προστασία» ανέφερε ο Κλούγκε. 

Αλλαγή στάσης από τον ΠΟΥ

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Κλούγκε φανερώνουν μια αλλαγή στάσης του ΠΟΥ, αφού την προηγούμενη εβδομάδα οι συστάσεις του ήταν, αν επισκεφθούμε συγγενείς μας τα Χριστούγεννα, να φοράμε μάσκα. Αφορμή για να γίνουν πιο αυστηρές οι συστάσεις του ΠΟΥ στους πολίτες όλης της ΕΕ είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ο δρ Κλούγκε είπε ακόμα: «Δεν αξίζει το ρίσκο. Το πιο ασφαλές αυτή την στιγμή είναι να μείνετε στα σπίτια σας».

Έξαρση του κορωνοϊού σε Γερμανία και Αγγλία

Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους οι μολύνσεις στη Γερμανί αυξήθηκαν κατά 33.777, φθάνοντας τις 1.439.938 συνολικά. Παράλληλα, 813 ασθενείς με την νόσο Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 24.938 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Έντονη είναι η ανησυχία και των επιστημόνων στη Βρετανία πως η επιβολή μέτρων επιπέδου 3 σε συγκεκριμένες περιοχές δεν θα είναι αρκετή για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι μετά την περίοδο των γιορτών και την «αμνηστία» που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα, το νέο έτος θα έλθει με την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων επιπέδου 4.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο