Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και εμφανίστηκε άκρως ανησυχητικός και προβληματισμένος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, οι προβλέψεις του επικεντρώθηκαν στο τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές, με όσα περιέγραψε να ακούγονται πολύ δύσκολα για το σύστημα υγείας και την πίεση που πρόκειται να δεχτεί.
«Η κουβέντα για το ρεβεγιόν γίνεται για να γίνεται. Κακώς γίνεται λόγος για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το δεύτερο», τόνισε ο καθηγητής ενώ στη συνέχεια ήταν ακόμα πιο αυστηρός. «Είναι αδύνατο να μην ξεφύγουμε κάπου τα Χριστούγεννα», συμπλήρωσε.
Όσο για την πρόβλεψή του για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική. «Μετά τα Χριστούγεννα το σύστημα υγείας θα πιεστεί ξανά. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», σχολίασε υπενθυμίζοντας ότι όσες χώρες άνοιξαν τις δραστηριότητές τους αυτή την ώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.
Δεν αποκλείονται τα πιο αυστηρά μέτρα
Εξάλλου, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε χθες ξεκάθαρος καθώς, όπως ανέφερε, δεν αποκλείεται αυστηροποίηση των μέτρων σε περιοχές με τάσεις επιδείνωσης, λίγο πριν επιβληθούν μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές. «Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».
Αυτό τόνισε ο κος Πέτσας επισημαίνοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία επιδείνωσης με ρεκόρ θανάτων. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πρόσθετα ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975 μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340 αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196 μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Επιπλέον, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9 Δεκεμβρίου).