Οι εφαρμογές της λεγόμενης «τηλεκπαίδευσης» εξαπλώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο αφού όλο και περισσότερες εταιρείες – ναυαρχίδες επενδύουν σε αυτό το μοντέλο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Ωστόσο, στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, η υιοθέτηση τέτοιων βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Τις προοπτικές αυτού του μοντέλου ανακάλυψε πριν από οκτώ χρόνια η ελληνική startup Εpignosis, που εφηύρε λογισμικό μέσω του οποίου οι εταιρείες παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους εργαζομένους τους.
«Χωρίς τη σωστή εκπαίδευση, είναι σχεδόν αδύνατο για την εταιρεία σας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Η αποστολή μας στην Epignosis είναι ο εκδημοκρατισμός της μάθησης καθιστώντας την premium τεχνολογία e-Learning προσβάσιμη και προσιτή σε οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό παγκοσμίως», αναφέρεται στην επίσημη σελίδα τους.
Σήμερα η εταιρεία μετρά συνεργασίες που ξεπερνούν τους 7.500 πελάτες ενώ όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα τους εκπαιδεύονται περίπου τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο! Επιπλέον, η ομάδα της Epignosis έχει συγκεντρώσει συνολικά μέσα από δύο επενδυτικούς γύρους, ένα από τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης που έχει αντλήσει ποτέ ελληνική startup, σύμφωνα με τη realmoney, καθώς έλαβε 57 εκατομμύρια δολάρια τη διετία 2017 – 2018 από δύο αμερικανικά funds με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Oι κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται η καινοτόμος startup των Θάνου Παπαγγελή και Δημήτρη Τσίγκου είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ενώ διαθέτει γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Βρετανία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Epignosis ανήκει στις εταιρείες που είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται εν μέσω πανδημίας αφού η ζήτηση για ψηφιακές λύσεις ανέβηκε κατακόρυφα, ακόμα και από αγορές όπως η ελληνική, που δεν είναι εξοικειωμένη με αντίστοιχα εργαλεία εκπαίδευσης.
«Έχουμε ιδέες που παράγουν εργαλεία τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενεργά. Προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τη χρηστικότητα, την απλότητα και τις κατάλληλες λύσεις, σε συνδυασμό με την αντοχή και τις δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες βασίζονται στην ενσυναίσθηση, την ακεραιότητα, την ποικιλομορφία και την απλότητα».
Το όνομα της εταιρείας, που προέρχεται από την ελληνική λέξη «επίγνωση», μαρτυρά τον σκοπό για τον οποίο αυτή αναπτύχθηκε, βοηθώντας τους χρήστες να «έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας, ακριβή δηλαδή γνώση. Κάτι που αποτελεί και στόχο κάθε ουσιαστικής εκπαίδευσης», έχει τονίσει ο κ. Παπαγγελής.
«Έχουμε κατασκευάσει τρία προϊόντα που επιτρέπουν σε εταιρείες διαφόρων κλάδων να εκπαιδεύουν πιο αποτελεσματικά το προσωπικό τους. Το TalentLMS είναι το πιο δημοφιλές προϊόν μας και απευθύνεται σε μεσαίου μεγέθους εταιρείες με περίπου 500 έως 2.000 υπαλλήλους, το eFront απευθύνεται σε μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν ειδικές απαιτήσεις σε παραμετροποίηση και ασφάλεια, ενώ το TalentCards είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα την οποία χρησιμοποιούν εταιρείες με υπαλλήλους που δεν δουλεύουν μπροστά σε κάποιο υπολογιστή (πωλητές, νοσοκόμοι)».
Αξίζει να αναφέρουμε πως το λογισμικό της Epignosis χρησιμοποιούν εταιρείες που απασχολούν από 100 υπαλλήλους μέχρι πολλές χιλιάδες. «Πολλοί πελάτες μας είναι μεσαίου μεγέθους εταιρείες, αλλά έχουμε και αρκετούς μεγάλους παίκτες όπως οι Amazon, Zoom, Schneider Electric, Glencore και Unilever».