Τα κρούσματα του κορωνοϊού δεν μειώνονται στον βαθμό που περίμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ ορισμένες περιοχές είναι στο «κόκκινο», όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπορόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όλα δείχνουν ότι το απόγευμα της Πέμπτης, στις 18:00, θα ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα για περιοχές της Δυτικής Αττικής από τον Νίκο Χαρδαλιά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ο Δήμος Ελευσίνας και ο Δήμος Ασπροπύργου είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Τι ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας σήμερα Πέμπτη για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα:
«Στη χώρα μας η επιδημιολογική κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου 2020 έχει ως εξής:
- Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975 μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340 αριθμός μειωμένος κατά 39% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των επτά ημερών ήταν 1.196 μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
- Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων επτά ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
- O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.
-
Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.
- Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα.
- Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να γιορτάσει. Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο. Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα». Και απηύθυνε έκκληση προς όλους «να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές».
«Υπάρχουν συγκεκριμένοι οικισμοί που έχουν μολυνθεί», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής
O αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, σχολίασε στο MEGA ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι οικισμοί που έχουν μολυνθεί καθώς εκεί δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
O κ. Κοσμόπουλος είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Θριασίου. «Το πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές και οικισμούς όπου κατοικούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες», υπογράμμισε και ερωτώμενος αν τα κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές με Ρομά αποκρίθηκε ότι δεν είναι μόνο αυτές.
«Δεν είναι μόνο οι Ρομά, είναι συγκεκριμένοι οικισμοί, αυτό το έχουμε δει από τις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει αυτοί που νοσούν οπότε ξέρουμε ότι είναι συγκεκριμένοι οικισμοί σε συγκεκριμένες περιοχές και τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε ότι «σε αυτές τις περιοχές δεν τηρούνται τα μέτρα. Έχουν αναφερθεί και περιστατικά και με γλέντια».
Μάλιστα χτες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είχε συνάντηση στην Ελευσίνα με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής, όπου επισημάνθηκε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ανάμεσα στις προτάσεις είναι «να γίνονται στοχευμένα τεστ και έλεγχοι στις περιοχές με τα αυξημένα κρούσματα, να γίνει ενημέρωση και σωστή ιχνηλάτηση».
Πάντως, όπως σημείωσε ο ίδιος είναι δύσκολο να αποφασιστεί ολικό lockdown στην περιοχή. «Για να γίνει ολικό lockdown στη Δυτική Αττική πρέπει να παγώσει η οικονομία της χώρας. Κι αυτό διότι η Δυτική Αττική είναι μια πολυσύνθετη περιοχή με εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και λιμάνι. Επίσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί και η τηλεργασία γιατί πρόκειται για χειρονακτικές εργασίες» είπε. «Χρειάζεται προσοχή γιατί αν ξεφύγει η κατάσταση στη δυτική Αττική θα επηρεάσει όλο τον νομό», κατέληξε ο κ. Κοσμόπουλος.
Βατόπουλος για Δυτική Αττική: «Να εφαρμοστεί καθολικό lockdown για να μην εξαπλωθεί ο ιός»
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη δυτική Αττική, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, να σημειώνει ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα» καθώς στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες. Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογραμμίζει ότι βρίσκεται υπό επανεξέταση το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπεί στα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση.
«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», είπε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Αττική, σημείωσε ότι η Επιτροπή συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση χθες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ακόμη, συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού». Ως προς τα εμβόλια, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό».
Σύσκεψη για τον κορωνοϊό στην Κοζάνη
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να βάλουν φρένο στην πανδημία εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στο νομό.
«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ» είπε και πρόσθεσε: «το φαινόμενο αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, η πόλη και η περιοχή βασανίζεται πάρα πολλούς μήνες από τον κορονοϊό. Τα μεγέθη δεν είναι καλά έτσι όπως εξελίσσονται, γι΄ αυτό και η προσπάθειά μας από εδώ και πέρα θα είναι πρώτον η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Έχουμε σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσουμε».
«Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή. Θα είμαστε κοντά στους Κοζανίτες, στις Κοζανίτισες, στους πολίτες του νομού Κοζάνης» τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση όλης αυτής της έντασης».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «έρχεται το εμβόλιο» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «σε δύο μήνες περίπου θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται η πανδημία και θα αρχίσει σταδιακά η κανονική μας ζωή». Συνέστησε υπομονή σε όλους και διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί πλήρως για να ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ευχήθηκε υπομονή, κουράγιο και αισιοδοξία για την καινούρια χρονιά. «Πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά θα είναι πια μια διαφορετική κανονική χρονιά όπως ήταν οι προηγούμενες χωρίς τον κορωνοϊό» πρόσθεσε.
Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας, οι Διοικητές του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου και του «Μποδοσάκειου Νοσοκομείου», ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Γκάγκα: Έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα
Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας απήθυνε προς τους πολίτες ενόψει Χριστουγέννων η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έξαρση κρουσμάτων. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι τα περιστατικά στα νοσοκομεία παραμένουν αρκετά και πως όσοι είναι στις ΜΕΘ παραμένουν εκεί έως και πέντε εβδομάδες.
Αυτό, εξήγησε ότι σημαίνει πως δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα τα νούμερα νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.
Ακόμη, αναφέρθηκε και στη διασπορά της νόσου που παρατηρείται στη δυτική Αττική, εκτιμώντας ότι οι γιατροί των νοσοκομείων ενδέχεται να δουν περισσότερες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό από αυτές τις περιοχές, γύρω στα Χριστούγεννα. Όπως, σημείωσε «στη χώρα καταγράφονται λιγότερα νέα κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα, όμως αυτή είναι μια τάση που θα αργήσει να γίνει αισθητή στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο «Σωτηρία» τα κρούσματα είναι σήμερα σημαντικά αυξημένα συγκριτικά με τα μέσα Νοεμβρίου».
Εν συνεχεία, η κ. Γκάγκα έκανε ειδική μνεία στις εορτές που έρχονται υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι πολίτες να κρατήσουν τις επαφές χωρίς μάσκα στο ελάχιστο. Ειδικά για τα ρεβεγιόν τόνισε ότι καλό είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ίδιους ανθρώπους όλες τις γιορτινές ημέρες, αποφεύγοντας δηλαδή να αλλάζουμε παρέες.
Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τον εμβολιασμό στην Ευρώπη
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου.
«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι η ώρα της Ευρώπης. Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί, είμαστε πιο δυνατοί μαζί».
Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Οι 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε εν τω μεταξύ χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως έχει αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό για την 21η Δεκεμβρίου μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του 2020.
«Κάθε μέρα μετράει. Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να εγκρίνουμε τα εμβόλια που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε η ίδια στο Twitter, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.
Η ανάρτησή της Φον Ντερ Λάιεν
Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλοι πέντε έχουν συμφωνήσει σε συντονισμένη έναρξη εμβολιασμών
Ήδη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ακόμη πέντε ευρωπαϊκά κράτη έχουν συμφωνήσει να συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών των εμβολιασμών κατά της Covid-19. Την ανακοίνωση έκαναν οι ίδιοι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών. Όπως υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν οι χώρες αυτές θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια». Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.