Το χρονοδιάγραμμα της τακτοποίησης των εκκρεμών συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος του 2021. Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,8, “εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 160.000 κύριες συντάξεις που θα τις αντιμετωπίσουμε και σας το λέω με τη σιγουριά του 99% επειδή κάποιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται λόγω κορωνοϊού».
Ανέφερε δε πως «θα έχουμε τελειώσει στο τέλος του 2021» και δεσμεύτηκε ότι το 85% των συντάξεων θα εκδίδεται σε λίγα δευτερόλεπτα.
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε δε να χαρακτηρίσει την προσπάθεια που γίνεται σε αυτό το θέμα ως «άθλο» σημειώνοντας ότι είναι μία παθογένεια του συστήματος που διαρκεί περισσότερα από 50 χρόνια. Επίσης, επανέλαβε για τις συντάξεις χηρείας πως αυξήθηκαν από το 50% στο 70% και πρόσθεσε ότι η δεύτερη προσπάθεια που θα γίνει θα είναι να λαμβάνονται αυτόματα.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2020 απονεμήθηκαν 34.500 συντάξεις περισσότερες από ό,τι το 2019 και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν πρέπει να γίνουν ή όχι προσλήψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ. «Ακόμη κι αν κάναμε 200 ή 300 προσλήψεις, το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο αφού απαιτείται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτεί κάποιος στην διαδικασία απονομής μιας σύνταξης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Τέλος, διεμήνυσε ότι «όσο και αν κρατήσει η κρίση εμείς θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, διαβεβαιώνω ότι δεν θα μείνει κανένας ακάλυπτος».
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους κληρονόμους – δικαιούχους αναδρομικών ποσών για τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων συντάξεων, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας, όπου οι νόμιμοι κληρονόμοι οφείλουν έως την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αλλά και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εφόσον τα διαθέτουν.
Εάν δεν διαθέτουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 να επισυνάψουν στην αίτηση τα ζητούμενα έγγραφα. Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι θανόντες των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, ανέρχονται σε 172.222 και ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 140.000, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ήτοι:
- Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
- Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.