Τεχνολογία

Chang’e 5: Ιστορική στιγμή – Επέστρεψε στη Γη το κινέζικο διαστημικό σκάφος με δείγματα εδάφους από τη Σελήνη

Chang’e 5: Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια μια τέτοια αποστολή ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Σαράντα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να επαναληφθεί μια αποστολή σαν αυτή που ολοκλήρωσε το Chang’e 5. Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το κινεζικό διαστημικό σκάφος το οποίο συγκέντρωσε δείγματα από το έδαφος της Σελήνης επέστρεψε σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στη Γη.

Να σημειώσουμε ότι το ρομποτικό, μη επανδρωμένο σκάφος Chang’e 5 προσγειώθηκε σε μια περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στη βόρεια Κίνα, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία.

Το σκάφος, που πήρε το όνομά του από τη θεά της Σελήνης, προσσεληνώθηκε την 1η Δεκεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα που συνέλεξε θα τους επιτρέψουν να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του φεγγαριού, τον σχηματισμό του και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνειά του.

Με την αποστολή αυτή η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα που κατάφερε να συλλέξει δείγματα από τη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση, τις δεκαετίες του 1960 και ’70. Ήταν η πρώτη αποστολή αυτού του είδους μετά τη Luna 24 των Σοβιετικών, το 1976.

Η Κίνα ελπίζει ότι θα κατασκευάσει έναν διαστημικό σταθμό που θα μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα μέχρι το 2022 και, στη συνέχεια, να στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, ότι η κάψουλα του διαστημικού σκάφους Hayabusa2, το οποίο προσγειώθηκε σε μια έρημο της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα, περιείχε κόκκους μαύρης σκόνης από τον αστεροειδή Ryugu.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαστημικής υπηρεσίας, οι επιστήμονες εντόπισαν το αμμώδες υλικό στην είσοδο του θαλάμου συλλογής, αλλά ακόμη δεν έχουν δει αν υπάρχει περισσότερη σκόνη. Τα δείγματα από τον Ryugu θα μπορούσαν να δώσουν στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες για την πρώιμη εξέλιξη των πλανητών και να τους βοηθήσουν στην αναζήτηση της προέλευσης του νερού στη Γη.

«Τα δείγματα που περιέχουν υλικό από αστεροειδή θα δώσουν στους επιστήμονες βασικές πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», λέει ο Ed Kruzins, διευθυντής του Canberra Deep Space Communication Complex στον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας, ο οποίος βοήθησε στον εντοπισμό του διαστημικού σκάφους.

Άλλα δύο πολύ σημαντικά βήματα από το ανθρώπινο είδος για να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για το σύμπαν…