Νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν πέσει στο τραπέζι από την κυβέρνηση της Ιταλίας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να αποφευχθεί ένα τρίτο καταστροφικό κύμα. Τη δήλωση έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. «Επιπλέον, χρειάζονται τώρα νέοι περιορισμοί. Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος ένα τρίτο κύμα, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό και από την άποψη των ανθρώπινων απωλειών», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε στην εφημερίδα La Stampa.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κόντε εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού πλήθη συνέρρευσαν στο κέντρο της πόλης το Σαββατοκύριακο, αφού η Ρώμη χαλάρωσε μερικούς από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τον περασμένο μήνα.
Πάνω από 65.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία:
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον χειρότερο απολογισμό θανάτων, καθώς περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί από τον Φεβρουάριο που ξέσπασε η πανδημία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 12.030 νέοι νοσούντες και 491 πολίτες έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 103.000 διαγνωστικά τεστ και το 11,6% προέκυψε θετικό. Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου τα περιστατικά ήταν 17.938, με 484 θανάτους.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διενεργούνται λιγότερα τεστ απ΄ότι στο παρελθόν. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 63 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 30 περισσότεροι. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στο Βένετο (2.829), στην Εμίλια Ρομάνια (1.574) με κύρια πόλη την Μπολόνια, στο Λάτιο (1.315) με πρωτεύουσα τη Ρώμη και στην Καμπανία (1.088) με μεγαλύτερο αστικό κέντρο τη Νάπολη.
Μάλιστα, όπως έκαναν γνωστό οι αρμόδιες αρχές, ο αριθμός των νέων μολύνσεων, στη φάση αυτή, είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνον της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου, όταν άρχισε το λεγόμενο «δεύτερο κύμα». Ο Κόντε δήλωσε πως η εκστρατεία του εμβολιασμού θα πρέπει να καλύψει περίπου 10 έως 15 εκατομμύρια ανθρώπους για να έχει «αποτελεσματικό αντίκτυπο στην ανοσία» και πως αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της άνοιξης ή το αργότερο πριν από το καλοκαίρι.