Ελλάδα

Νοσοκομείο Γεννηματάς: «Θανατηφόρα συνθήκη να μείνει χωρίς ρεύμα» σημειώνει η ΕΝΙΘ

Νοσοκομείο Γεννηματάς: Το γεγονός της διακοπής ρεύματος στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς η γεννήτρια δεν λειτούργησε, σχολιάζει ως εγκληματικό σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ.

Η διακοπή ρεύματος που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα το Νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, έγινε αντικείμενο συζήτησης με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να λειτουργούν τους αναπνευστήρες της ΜΕΘ χειροκίνητα, και την διοίκηση να ανταπαντά ότι δεν κινδύνευσε κανένας ασθενής. Θέση για το θέμα παίρνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που μιλάει για εγκληματικές ευθύνες. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε καθώς δεν λειτούργησε η γεννήτρια ρεύματος του νοσοκομείου.

Στην μακροσκελής ανακοίνωσή της, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για εγκληματική ανευθυνότητα σχετικά με τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη για περίπου μία ώρα την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται, το μεσημέρι της Παρασκευής (11/12/2020) ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Το νοσηλευτικό ίδρυμα έμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης για περίπου μία ώρα καθώς, στο μεταξύ, η γεννήτρια την οποία διέθετε δεν λειτούργησε.

Εκείνη την ώρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν 17 ασθενείς οι οποίοι είχαν ανάγκη χορήγησης οξυγόνου.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί(ΕΝΙΘ), στο περιστατικό της προηγούμενης Παρασκευής απέτυχαν συγχρόνως όλες οι δικλείδες ασφαλείας του νοσοκομείου για τη λειτουργία ζωτικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα, η ΕΝΙΘ τονίζει ότι σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, «όχι μόνο χάρη στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία, αλλά κυρίως, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, που για μια ακόμη φορά, ξεπερνώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας ωράρια, πήρε την ευθύνη για τη ζωή των νοσηλευόμενων, στα χέρια του».

«Έχοντας ο λαός μας με τεράστιες θυσίες αναλάβει τη δική του ευθύνη, μήπως πρέπει έστω και τώρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων και η κυβέρνηση να αναλάβουν τη δική τους», καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 11/12 το νοσοκομείο Γεννηματάς έμεινε χωρίς ρεύμα επί μία ώρα! Υπήρξε βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ του νοσοκομείου και η γεννήτρια του νοσοκομείου δεν λειτούργησε άμεσα όπως θα έπρεπε. 12 από τους 17 αναπνευστήρες της ΜΕΘ σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές! Το πρόβλημα τελικά λύθηκε με αποκατάσταση της βλάβης του υποσταθμού της ΔΕΗ στο νοσοκομείο μετά από παρέλευση περισσότερο της μιας ώρας. Ευτυχώς που το συμβάν έγινε στην αλλαγή βάρδιας, οπότε υπάρχει το διπλάσιο προσωπικό (αυτοί που φεύγουν και αυτοί που έρχονται). Ευτυχώς, επίσης, που στη συγκεκριμένη βάρδια υπήρχε ηλεκτρολόγος – το σχετικό τμήμα είναι τόσο υποστελεχωμένο, που δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες.

Το να μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς ρεύμα έστω και για 10 λεπτά, αποτελεί μία θανατηφόρο συνθήκη. Κι αυτό επειδή πολλές κρίσιμες υποδομές του νοσοκομείου αλλά και πολλές κρίσιμες συσκευές για τη ζωή των ασθενών εξαρτώνται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Για να γίνει κατανοητό ας πάρουμε για παράδειγμα τους ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία παίρνουν φάρμακα, για να είναι σε βαθιά καταστολή, συνεπεία της οποίας δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Την αναπνοή τους την υποκαθιστούν πλήρως οι αναπνευστήρες – είναι ο λεγόμενος μηχανικός αερισμός. Οι σύγχρονοι αναπνευστήρες διενεργούν μηχανικό αερισμό με πολύ εξελιγμένο και ακριβή τρόπο, θεραπευτικό και προφυλακτικό συγχρόνως. Είναι ζωτικό κομμάτι της θεραπείας για την πνευμονία από covid-19.

Οι ζωτικές λειτουργίες κάθε ασθενούς στη ΜΕΘ παρακολουθούνται και αποτυπώνονται συνεχώς σε παρακλίνια οθόνη (μόνιτορ), για να βλέπουν συνεχώς οι νοσηλευτές και γιατροί αποκλίσεις των ζωτικών παραμέτρων και να παρεμβαίνουν.

Σε πολλούς από τους αρρώστους στη ΜΕΘ χορηγούνται ενδοφλεβίως φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν ή στηρίζουν ζωτικές λειτουργίες. Πχ χορηγούνται ινότροπα και αγγειοσυσπαστικά φάρμακα, τα οποία ενισχύουν την πίεση του οργανισμού σε ασφαλή όρια, σε ασθενείς που είναι σοκαρισμένοι. Είναι η λεγόμενη φαρμακευτική υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με ηλεκτρονικές αντλίες, οι οποίες εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολύ μεγάλη δοσολογική ακρίβεια (σε επίπεδο χιλιοστόλιτρου) αλλά και την ασφάλεια χορήγησης.

Όλες οι παραπάνω συσκευές (αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες) δουλεύουν, αυτονόητα με ηλεκτρικό ρεύμα.

Μία στιγμιαία διακοπή ρεύματος σε μία ΜΕΘ, είναι ένα πολύ επικίνδυνο γεγονός. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες όπως πτώση / κάψιμο ασφαλειών, κάψιμο ηλεκτρικών κυκλωμάτων (ιδιαίτερα σε παλιότερες συσκευές), με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες.

Αυτονοήτως, μία παρατεταμένη διακοπή ρεύματος σε μία ΜΕΘ είναι πολλαπλάσια επικίνδυνη μιας και, πέραν των προαναφερθέντων κινδύνων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές (αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες) όσο κρατάει η διακοπή ρεύματος, το οποίο συνιστά μία θανατηφόρο κατάσταση για τους ασθενείς στη ΜΕΘ.

Για το λόγο αυτό, σε όλες τις σύγχρονες ΜΕΘ όλου του πολιτισμένου κόσμου και σε όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μην μείνουν ούτε στιγμή χωρίς ρεύμα οι ζωτικές συσκευές.

Ποιες είναι αυτές οι δικλείδες ασφαλείας:

1. Όλες οι ζωτικές και κρίσιμες συσκευές (αναπνευστήρες, αντλίες, μόνιτορ κτλ), εφόσον είναι στοιχειωδώς σύγχρονες, διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία, έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν αυτόνομα για κάποια λεπτά της ώρας, για κάποια ώρα, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτρικής τροφοδοσίας ή ανάγκης μετακίνησης του ασθενούς. Προφανώς πρέπει να ελέγχονται τακτικά, να αντικαθίστανται οι μπαταρίες όταν αυτές εξασθενούν κτλ.

2. Συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS). Τα UPS ουσιαστικά είναι μεγάλες μπαταρίες σε ειδικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι οποίες (σε περίπτωση διακοπής ρεύματος) άμεσα, χωρίς καν στιγμιαία διακοπή, χορηγούν ρεύμα σε προεπιλεγμένες πρίζες στις ΜΕΘ, στις οποίες είναι πάντα συνδεδεμένες οι κρίσιμες και ζωτικές συσκευές. Τα UPS αποτελούν «γέφυρα», έως ότου πάρει μπρος η γεννήτρια ρεύματος του νοσοκομείου.

3. Γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία μπορεί να καλύψει με ρεύμα το νοσοκομείο και τη ΜΕΘ, για όσο διάστημα χρειάζεται, έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Είναι κρίσιμο να υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αν αστοχήσει μία από αυτές, να υπάρχουν οι υπόλοιπες, για να διασφαλίσουν την παροχή ρεύματος – ακριβώς επειδή μιλάμε για ζωτικές και κρίσιμες συσκευές και εγκαταστάσεις και ανθρώπινες ζωές.

Με λίγα λόγια, χθες στο νοσοκομείο Γεννηματάς απέτυχαν συγχρόνως και σωρευτικά ΟΛΕΣ οι δικλείδες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με την αδιάλειπτη λειτουργία ΠΟΛΛΩΝ και ΖΩΤΙΚΩΝ ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κρίσιμων για τη ζωή.

ΟΛΕΣ οι δικλείδες ασφαλείας, όχι μία !!

Όχι μίας συσκευής, αλλά ΠΟΛΛΩΝ ηλεκτρονικών συσκευών !!

Όχι κοινών συσκευών, αλλά ΖΩΤΙΚΩΝ και ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ηλεκτρονικών μηχανημάτων !!

Αποκωδικοποιώντας την ενημέρωσή μας για το συμβάν στο νοσοκομείο Γεννηματάς, διαπιστώνουμε τα παρακάτω κρίσιμα σημεία και ρωτάμε:

  • 12 από τους 17 αναπνευστήρες είναι τόσο παλιοί ή τόσο ακατάλληλοι για ΜΕΘ που δεν διαθέτουν καν μπαταρία για αυτόνομη λειτουργία – ή είναι τόσο κακοσυντηρημένοι που η μπαταρία τους δεν είναι λειτουργική; Τα, δε, λεγόμενα του διοικητή σε μέσα ότι «Οι συσκευές οξυγόνου διαθέτουν αυτονομία μιάμισης ώρας, κανείς ασθενής δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο» είναι παρελκυστικά, δεδομένου οι 12 από τους 17 αναπνευστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και χρειάστηκε οι ασθενείς να αεριστούν χειροκίνητα.
  • Η σύμβαση συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου έχει λήξει από τον Αύγουστο. Ακόμη δεν υπάρχει νέα σύμβαση. Έχει ή δεν έχει την ευθύνη η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία βεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι όλα ήταν καλά προγραμματισμένα ώστε το νοσοκομείο να περιθάλπει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά ασθενείς με covid-19;
  • Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη και όσον αφορά σε τυχόν ανάλογα προβλήματα, οι ηλεκτρολόγοι δεν επαρκούν για να καλύπτουν όλες τις βάρδιες, κάθε μέρα.
  • Συνιστά ή όχι εγκληματική ανευθυνότητα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19 , με αυξημένες απαιτήσεις στην περίθαλψη, όχι μόνο να μην έχουν διασφαλιστεί τα αυτονόητα, αλλά να επιχειρούν να καλύψουν τις ευθύνες τους και προπάντων να ενοχοποιούν άλλους;

Γεγονός είναι ότι όντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο χάρη στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία, αλλά κυρίως, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, που για μια ακόμη φορά, ξεπερνώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας ωράρια, πήρε την ευθύνη για τη ζωή των νοσηλευόμενων, στα χέρια του.

  • Αυτό είναι το «οχυρωμένο» εθνικό σύστημα υγείας που η κυβέρνηση προπαγανδίζει?
  • Έχοντας ο λαός μας με τεράστιες θυσίες αναλάβει τη δική του ευθύνη, μήπως πρέπει έστω και τώρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων και η κυβέρνηση να αναλάβουν τη δική τους?

Σημειώνεται πως το ευτύχημα μέσα στο δυστύχημα είναι ότι η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που συνήθως γίνονται οι αλλαγές στις βάρδιες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκεί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί, αλλά και η διοίκηση του “Γεννηματάς”.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

«Το νοσοκομείο Γεννηματάς στην παλιά του πτέρυγα, νοσηλεύει περιστατικά COVID-19. Σε πρώτη φάση τα διακόμιζε σε νοσοκομεία αναφοράς στο ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου. Θα έπρεπε να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία στις κλινικές που έχουν αυξημένες ανάγκες οξυγόνου, άρα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Το νοσοκομείο είχε αναπτύξει 10 κλίνες ΜΕΘ ενώ σε αυτές προστέθηκαν άλλες 7. Αφού υπήρξαν αυξημένες ανάγκες θα έπρεπε να γίνουν βελτιώσεις στον υποσταθμό . Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν είχε κάνει σύμβαση για συντήρηση της γεννήτριας από τον Αύγουστο, η οποία λειτούργησε τελικά με πρωτοβουλία της παλιάς εταιρίας που την επισκεύασε».

Η απάντηση του διοικητή του «Γεννηματάς» για τη διακοπή ρεύματος

«Η διακοπή ρεύματος προήλθε πράγματι από μία βλάβη στον υποσταθμό, η οποία θα είχε περάσει απαρατήρητη αν λειτουργούσαν οι γεννήτριες του νοσοκομείου» ενώ προσέθεσε

«Η σύμβαση για τη συντήρηση των γεννητριών έχει λήξει από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ έχει δοθεί μία τρίμηνη παράταση . Η καινούρια σύμβαση ήταν έτοιμη να υπογραφεί πολύ πιο νωρίς πριν ένα μήνα, λόγω εντάσεων, είναι έτοιμη να υπογραφεί από 2/12».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο