Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 15/12: 1240 κρούσματα – 98 νεκροί και 550 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 15/12: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 1240.

Στα 1240  είναι τα νέα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από αυτά τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126372 , εκ των οποίων το 52.6% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1240 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126372, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5143 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36203 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

550 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 166 (30.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 755 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3785 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1512 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο ρεβεγιόν

Η πλειονότητα των ειδικών ανησυχούν για το τι θα γίνει μετά τις γιορτές αφού φοβούνται νέα έξαρση του κορωνοϊού. Εφιαλτική ήταν η πρόβλεψη που έκανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε ότι αν δεν προσέξουμε τις ημέρες των γιορτών, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τους 10.000 με 15.000 νεκρούς.

«Η τάση σταθεροποίησης είναι στον αριθμό διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος με 50-60 νεκρούς τη μέρα, με 3.000 νεκρούς τον Νοέμβριο, θα φτάσουμε στο τέλος της άνοιξης τους 10.000-15.000 νεκρούς. Πρέπει να δούμε έκρηξη θανάτων για να κλείσουμε πάλι την αγορά;», δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ». 

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, καθώς όπως εξήγησε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Σήμερα ξεκινάμε μια ημέρα γενική εφημερίας με 130 ασθενείς στα τμήματα, πάνω από 40 διασωληνωμένους και 3 κρεβάτια ΜΕΘ ελεύθερα». 

Επικίνδυνος ο αριθμός των 9 ατόμων στα ρεβεγιόν

Επίσης, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο σημειώνοντας ότι «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και σε μια τραγική ιστορία από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου μια μητέρα 69 ετών έχασε τη μάχη με τη ζωή, ενώ ο γιος της νοσηλεύεται σε δπλανή ΜΕΘ, διασωληνωμένος. «Χθες στη ΜΕΘ έχασα μια μητέρα 69 ετών μετά από μάχη 2-3 εβδομάδων και ο γιος της, 37 ετών είναι δίπλα, σε άλλη Μονάδα διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου, εξέφρασε την αντίθεσή του με το άνοιγμα των εκκλησιών, αλλά και των σχολείων επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά μπορεί να μη νοσούν, αλλά μεταδίδουν» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για την άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο – Απρίλιο.

Χατζάκης: Να συνεχιστεί το lockdown

Την εκτίμηση ότι το lockdown πρέπει να συνεχιστεί, όπως είναι σήμερα, εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης. Επίσης, και αυτός προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε στην περίοδο των γιορτών, αλλιώς η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.

Ο καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ τόνισε στο ethnos.gr: «Για να μην έχουμε τρίτο κύμα θα πρέπει το lockdown με αυτή τη ήπια μορφή να πάει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μπορεί να εφαρμοσθεί το lockdown στις διάφορες μορφές του, όπως για παράδειγμα να πάνε τα παιδιά στα σχολεία γιατί πρέπει να πάνε, να ανοίξει προοδευτικά το λιανεμπόριο, κλπ. Ο κίνδυνος είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί».

Ο Άγγελος Χατζάκης εξήγησε πως εάν ξεφύγουμε στις γιορτές μπορεί εύκολα αυτή η εικόνα να αλλάξει. «Με το προοδευτικό άνοιγμα θα οδηγηθούμε μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο οπότε και θα έχει εμβολιαστεί -με βάση τον προγραμματισμό- ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού». 

Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της πανδημίας

«Με τη μορφή του σημερινού lockdown, στις αρχές Ιανουαρίου θα υπάρχει σοβαρή αποκλιμάκωση της επιδημίας εκτός κι αν ξεφύγει η κατάσταση στις γιορτές. Τότε θα έχουμε αισθητή μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ πιθανώς να φθάσουμε και τις μισές εισαγωγές. Άλλωστε η αποτύπωση της μείωσης των κρουσμάτων καταγράφεται στις εντατικές 3 με 4 εβδομάδες μετά», είπε ο καθηγητής.

Ο Άγγελος Χατζάκης τόνισε ακόμα πως θα ήταν λάθος να ανοίξει ταυτόχρονα όλη η οικονομία καθώς θα μπορούσε να ανατραπεί μία πιθανή βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα της Ελλάδας. «Εάν ακολουθήσει της μέθοδο του lockdown για ένα τρίμηνο έστω και στην ήπια μορφή του, οδηγείσαι σε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως άλλωστε έγινε και στην Αυστραλία η οποία μηδένισε τα κρούσματα. Οπότε και εκτιμώ ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ χαμηλός. Ακόμη κι αν ανοίξει την οικονομία με προοδευτικό τρόπο. Η νυχτερινή διασκέδαση πάντως δεν βλέπω να ανοίγει», εξήγησε.

Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, οι εμβολιασμοί θα συμβάλουν δραστικά στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα αφού μέχρι αρχές Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. «Και επειδή το εμβόλιο θα γίνει πρώτα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα περιορισθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι. Και έτσι δεν θα έχουμε και τρίτο κύμα. Θα πρέπει δηλαδή να συνδυαστεί το lockdown με τους εμβολιασμούς.

Το εμβόλιο μπορεί να αποδώσει εντός 15 ημερών αλλά θα πρέπει κανείς να σχεδιάσει με βάση τον έναν μήνα ώστε να έχουν καλυφθεί όλες οι πιθανότητες, σημείωσε ο κ. Χατζάκης. «Μέχρι το καλοκαίρι εάν όλα πάνε καλά και ισχύσει ο προγραμματισμός που έχει γίνει, θα έχουν εμβολιασθεί 6-7 εκατ. πολίτες. Επομένως θα είμαστε καλά το καλοκαίρι. Θα έχει να εμβολιασθεί δηλαδή περίπου το 70% των πολιτών και συνεπώς θα έχουμε πολύ καλή εξέλιξη. Δεν θα μπαίνουν πλέον οι συμπολίτες μας σε εντατικές και δεν θα πεθαίνουν από τον ». 

«Καμπανάκι» ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη

Η καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη της τελευταίες μέρες με μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα και να υπάρξει αύξηση των μολύνσεων κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, δεδομένης της κατάστασης του . Το ΑΠΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη αυτή εξέλιξη και καλεί σε ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με την ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες, φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις, και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων.

Αυτή η μείωση, προβλέπεται από τους ερευνητές του ΑΠΘ, ότι σε λίγες μέρες σταδιακά θα μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση» εξηγεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα makthes.gr, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. 

Όπως είχε επισημάνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ «σε ότι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, αυτά παρουσίασαν το μέγιστο τους γύρο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τώρα η ελάττωσή τους στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ιικο φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου.

Τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια

Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα υγείας παρατηρήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας σημειώθηκε μια βδομάδα περίπου αργότερα, και ευχή όλων μας είναι να μην έλθουν ξανά αυτές οι δύσκολες μέρες της τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. 

«Οι επιστήμονες εκτιμούν, αναλύουν και προβλέπουν με τις μελέτες τους, αλλά τις αποφάσεις, για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ή τις μετακινήσεις και τον βαθμό επιτήρησης ή χαλάρωσης των μέτρων τον λαμβάνει μόνον η Πολιτεία.

Το κρίσιμο για όλη την περίοδο των εορτών είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκεια τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, και οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα μασκών σε κάθε έξοδο τους, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών» εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Αόρατο «οπλοστάσιο» για τον αόρατο εχθρό

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες προτεραιότητες και ανάγκες. «Τεράστιες επενδύσεις δημόσιες κυρίως αλλά και ιδιωτικές πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο, και θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια πάνω σε προϊόντα και λύσεις που μας παρέχει η νανοτεχνολογία.

Κυβερνήσεις και σχηματισμοί κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοδοτούν με επείγουσες διαδικασίες, την έρευνα και τις μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση και πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού, την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ενώ οι σχετικές ευρεσιτεχνίες πληθαίνουνταχύτατα μέρα με την μέρα.

Ο ιός είναι ένας αόρατος εχθρός –το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 140 νανόμετρα, οπότε το «οπλοστάσιο» που προσφέρει η νανοτεχνολογία, η οποία αναπτύσσει τα «όπλα» της σε αυτόν ακριβώς τον μικρόκοσμο είναι πολύτιμα και μοναδικά. Επιπλέον, το γεγονός ότι η νανοτεχνολογία είναι πολυθεματική και διεπιστημονική -υπό την έννοια ότι συνδυάζει πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και ειδικεύσεις- επιτρέπει τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις των ερευνητικών ομάδων και λύσεις στα δύσκολα προβλήματα.

Διαγνωστικά τεστ και βιοαισθητήρες, φάρμακα νέας γενιάς και εμβόλια, καταπολέμηση του ιού με νανοσωματίδια και πρόληψη με εμβόλια, νανοϋλικά, νανοεπικαλύψεις και νανοφίλτα για προστατευτικές μάσκες, αντιμικροβιακά υλικά και υφάσματα, είδη και ρούχα ατομικής προστασίας, προϊόντα απολύμανσης χώρων: για όλα αυτά, η νανοτεχνολογία μπορεί σήμερα να προσφέρει λύσεις μεγάλης εμβέλειας», επισημαίνει ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Θα υπάρχει επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του εμβολίου

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον ευρωπαϊκό τύπο, ήθελαν την επίσπευση των διαδικασιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου της εταιρίας Pfizer. Τα δημοσιεύματα επαληθεύθηκαν και η κρίσιμη συνεδρίαση θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου από τις 29 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο ΕΜΑ αναμένεται έτσι την ερχόμενη Δευτέρα να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των εμβολιασμών.

Πρόσθετες πληροφορίες από την Pfizer

Η απόφαση έγκρισης θα ληφθεί οκτώ μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει ο Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ, που όπως υποστηρίζει, μπόρεσε να επιταχύνει τις διαδικασίες μετά και την αποστολή πρόσθετων δεδομένων από την εταιρεία, όπως ζήτησε η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων.

Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι οι ειδικοί εργάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα που υπέβαλαν BioΝTech και Pfizer, στο πλαίσιο της αίτησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, για το εμβόλιο κατά του 

Πλήρη αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας

Ο ρυθμός προόδου, σημειώνει ο ΕΜΑ, εξαρτάται από την αξιόπιστη και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα πρόσθετων πληροφοριών από τις εταιρείες που θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

«Μετά την παραλαβή χθες το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων, που ζήτησε η επιτροπή φαρμάκων CHMP από την εταιρεία και εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησης, προγραμματίστηκε έκτακτη συνάντηση της επιτροπής για τις 21 Δεκεμβρίου», αναφέρει ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι η συνάντηση που είχε οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ξεκίνησε και στις ΗΠΑ, με τον υπουργό Άμυνας να είναι από τους πρώτους που λαμβάνουν το σκεύασμα. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Κρίστοφερ Μίλερ ήταν ανάμεσα στους πρώτους Αμερικανούς που εμβολιάστηκαν χθες κατά του νέου κορωνοϊού, και το έκανε on camera, για να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του να κάνουν το ίδιο.

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας μαγνητοσκοπήθηκε καθώς του έκαναν το εμβόλιο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, στα περίχωρα της Ουάσινγκτον. «Αυτό ήταν όλο; Δεν πόνεσε καθόλου!», είπε αστειευόμενος ο Μίλερ αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο, σύμβολο ελπίδας για τη χώρα που θρηνεί τον πιο βαρύ απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο και ξεπέρασε νωρίτερα χθες Δευτέρα το τραγικό όριο των 300.000 νεκρών εξαιτίας της νόσου COVID-19.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο