Ελλάδα

Εμβόλιο κορωνοϊού: Πώς θα γίνει το ραντεβού – Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουμε για τη διαδικασία του εμβολιασμού που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στη χώρα μας.

Λεπτομέρειες για το εμβόλιο του κορωνοϊού έδωσε στην τακτική ενημέρωση (14/12) για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Το σκεύασμα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, με τις ευπαθείς ομάδες να έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια:

«Εύλογα τίθεται από πολλούς, ακούμε την αγωνία του κόσμου, το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν αυτό χορηγηθεί σε αυτούς τους ειδικούς πληθυσμούς, σε αυτούς δηλαδή που το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Και αυτό, γιατί οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο αυτή είναι η ηλικία -οι μεγάλοι άνθρωποι είναι αυτοί που νοσούν πιο βαριά.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του εμβολίου που θα έχουμε στη χώρα μας, του εμβολίου της Pfizer και BioNTech, που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερα από 18.500 άτομα και άλλους τόσους μάρτυρες που έχουν πάρει το εικονικό εμβόλιο. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν πάνω από 55 ετών, με ένα εύρος ηλικίας που έφτανε μέχρι τα 89 έτη. Εμβολιάστηκαν περίπου 4.500 άνθρωποι που ήταν πάνω από 65 χρονών και περίπου 1.000 άτομα που ήταν πάνω από 75 ετών».

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης πως οι μισοί από τους ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα νόσημα, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου να φτάνει το 95%.

«Είναι πολύ υψηλότερη από τους στόχους που μας είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος μίλαγε για εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τα νεαρά άτομα, όσο και για τους ανθρώπους άνω των 55 ή άνω των 65 ετών, για αυτά με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Και φάνηκε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, με διαβήτη και υπέρταση» είπε.

Στη συνέχεια έγινε ειδική αναφορά στις παρενέργειες του σκευάσματος:

«Έχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος. Ναι, οι εμβολιασθέντες είχαν πόνους στο σημείο της ένεσης στο χέρι τους, η οποία κρατούσε λίγες ημέρες. Και από τις συστηματικές τους ανεπιθύμητες ενέργειες, η πιο συχνή ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός. Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν στο πρώτο στάδιο:

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε ακόμη σε δύο ομάδες ανθρώπων: τις εγκύους και τα παιδιά κάτω των 16 ετών, λέγοντας πως σε πρώτο στάδιο δεν θα εμβολιαστούν. «Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αναφορικά δε με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού. Είναι σίγουρο ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία, στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Έτσι, κλινικές μελέτες που αφορούν τα παιδιά θα ακολουθήσουν.

Είπαμε λοιπόν ότι οι έγκυες δεν έχουν μελετηθεί άρα δεν θα εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, όπως και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα είναι μέσα στις ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν. Επίσης, σε αυτή την αρχική φάση τουλάχιστον τους πρώτους μήνες δεν προβλέπεται να εμβολιάσουμε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19. Δεν έχει μελετηθεί το όφελος στην ομάδα αυτή του πληθυσμού, παρόλο που ξέρουμε ότι κάποιοι από τους ασθενείς χάνουν τα αντισώματά τους με τον καιρό. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στους επόμενους μήνες», εξήγησε.

Έτσι θα γίνεται το ραντεβού για τον εμβολιασμό:

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού και θα μπορούν να πάρουν τις συνταγογραφήσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πλατφόρμα θα μοιάζει πάρα πολύ με τις αντίστοιχες πλατφόρμες που μπορεί κανείς να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο.

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη θα αναζητείται νέα ημερομηνία, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο