Αγώνα δρόμου κάνουν οι ειδικοί για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που θα δώσει “ανάσα” στον πλανήτη. Όπως έγινε σήμερα γνωστό η Curevac ξεκινά την τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το σκεύασμά της. Συγκεκριμένα, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία “ξεκινά την παγκόσμια φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών της που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της”, ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.
«Ένας πρώτος εθελοντής στρατολογήθηκε», πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.
Οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και σε αυτές θα συμμετάσχουν «περισσότεροι από 35.000» εθελοντές. Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Curevac είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Περού και τον Παναμά και τη συμμετοχή 690 εθελοντών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε η φαρμακοβιομηχανία.
Σημειώνεται πως η εταιρεία διαθέτει δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη «μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό».
Μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στο ψυγείο:
Σύμφωνα με τον Φλόριαν φον ντερ Μιούλμπε, επικεφαλής παραγωγής της Curevac, η οποία έχει έδρα το Τίπινγκεν, το εμβόλιο που αναπτύσσει για τον κορωνοϊό μπορεί να αποθηκευτεί επί μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι το οποίο διευκολύνει τη συντήρησή του. Συγκεκριμένα, το δραστικό συστατικό του παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία πέντε βαθμών για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, επικαλούμενη δική της σειρά δοκιμών. Επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί έως και 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Παράλληλα, η Curevac δηλώνει “πεπεισμένη” ότι εάν επιτύχει το υποψήφιο εμβόλιο της, θα μπορούσε να διανεμηθεί και να χορηγηθεί στα πλαίσια της συνήθους “τυπικής αποθήκευσης εμβολίων σε θερμοκρασία ψυγείου”. Αυτό θα μείωνε σημαντικά το κόστος εφοδιασμού σε μελλοντικούς εμβολιασμούς. Σημειώνεται ότι μερικά από τα πιθανά εμβόλια κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσονται επί του παρόντος πρέπει να αποθηκευτούν σε συνθήκες βαθείας καταταψύξεως. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και το πολλά υποσχόμενο δραστικό συστατικό της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Biontech και της αμερικανικής Pfizer.