Σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η συμφωνία που επετεύχθη αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, και το ταμείο ανάκαμψης.
Η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και έτσι υπήρξε η “κοινή γραμμή”. Ακολουθεί το tweet του Σαρλ Μισέλ.
Τι σημαίνει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης:
Η συμφωνία αυτή σημαίνει το ότι η ΕΕ θα βαδίζει πια σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για πύρρειο νίκη καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το 2022.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27». Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρις ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρις ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δις ευρώ.
Τι κερδίζει η Ελλάδα:
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δις ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19,3 δις ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δις ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,635 δις ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Από αυτά, τα 1,132 δις ευρώ θα είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα 1,504 δις ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου. Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δις ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).