Με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε πρώτο πλάνο, ξεκινά σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, είχε μιλήσει για μηδενική στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα της υγειονομικής κρίσης, και είχε χαρακτηρίσει «έωλες» τις παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021. Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό «ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως, προσωρινό».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είχε επαναλάβει τη θέση του κόμματος για κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας βάζει πάνω από όλα τα κέρδη. Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, είχε πει ότι συνεχίζεται η πολιτική των μνημονίων, «οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο και σήμερα στο χείριστο». Για «εικονικό» προϋπολογισμό, που «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί, και που χαμηλώνει τις δαπάνες για την υγεία εν μέσω κορωνοϊού», μίλησε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο προϋπολογισμός του Κράτους συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής μέσα σε πέντε συνεδριάσεις. Η συζήτηση, που αρχίζει σήμερα με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι η ψήφιση γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, και ενέχει παραδοσιακά, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
“Διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020”
“Ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Στον προϋπολογισμό του 2021 διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τον Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2021. Οι ανάγκες αυτές και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1% για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό αυτό θα επιδεινωθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου” είπε κατά την κατάθεση του προσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή ο υπουργ΄ςο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.