Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Καθηγητής Πνευμονολογίας

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο pagenews.gr: Πώς και πότε θα φτάσουμε σε ανοσία για τον κορωνοϊό

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο pagenews.gr: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Τόνισε ότι η έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα, σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 60 - 70% της Γης για να φτάσουμε σε ανοσία, επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες, ενώ εξήγησε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε από ένα ψέμα.

Για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας δήλωσε ότι η έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι ιστορική στιγμή για όλη την ανθρωπότητα, σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 60 – 70% της Γης και ότι οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες, ανέφερε ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, ενώ εξήγησε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε από ένα ψέμα. Ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην πορεία του ιού, παρατηρώντας ότι όσο κρυώνει ο καιρός τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Διαβάστε τι είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον Δημήτρη Τάκη:

Για τον χαρακτηρισμό ως ιστορικής της μέρας που ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Μεγάλη Βρετανία:

«Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λέτε. Εγώ το έχω πει λίγο διαφορετικά. Φέτος θα γιορτάσουμε δύο γεγονότα τις γιορτές που μας έρχονται: τη γέννηση του Θεανθρώπου, που τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο, και την έγκριση του εμβολίου ή των εμβολίων και την έναρξη των εμβολιασμών που σηματοδοτεί δύο πράγματα.

Σηματοδοτεί την αφενός μεν σε σύντομο χρονικό διάστημα λήξη αυτής της πανδημίας που δεν θα είναι, βεβαίως, σε ένα μήνα, αλλά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα επιτέλους θα δούμε το φως να λάμπει. Θα σταματήσουμε να ζούμε μια εντελώς διαφορετική ζωή, περιορισμένοι, όπως έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο.

Και ταυτόχρονα μέσα από τη μάχη να κερδίσουμε τη μάχη με αυτόν τον κορωνοϊό, η Επιστήμη έχει αποκτήσει εργαλεία που θα της επιτρέψουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει και μελλοντικές πανδημίες ή μολυσματικές νόσους, που προς το παρόν δεν έχει καταστεί εύκολο να αντιμετωπιστούν».

Για το πώς θα φτάσουμε σε ανοσία κατά του κορωνοϊού:

«Προφανώς έχει να κάνει με τα κράτη σε όλο τον πλανήτη. Πρέπει να εμβολιαστεί το 60 με 70% του συνολικού πληθυσμού της γης, που αν σε αυτό προστεθεί και το ποσοστό αυτών που έχουν κάνει φυσική λοίμωξη, θα δώσει μια πληθυσμιακή ανοσία. Αυτό, που εμένα δεν μου αρέσει, αλλά αποκαλείται ανοσία αγέλης. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Πρέπει τα οικονομικώς ισχυρά κράτη να συνδράμουν τα λιγότερο ισχυρά κράτη. Η ελπίδα μας είναι ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερα του ενός πετυχημένα εμβόλια που θα απαιτούν πιο εύκολες συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης και μικρότερο κόστος έτσι ώστε στο τέλος όλες οι γωνιές του πλανήτη να έχουν ισότιμη και ισόποση πρόσβαση στο εμβόλιο. Διότι αν εγώ καταφέρω και εμβολιάσω την Ευρώπη και όλος ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει μη εμβολιασμένος, αυτό που θα συμβαίνει είναι να έρχονται από τις άλλες ηπείρους, από την Αφρική ας πούμε, άνθρωποι που θα συστηρούν την επιδημία.

Επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, ακόμα και αυτά που έχουν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα είναι γύρω στο 95%, είναι σίγουρο ότι αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός που λέμε, γύρω στα 5 με 6 δις άνθρωποι, η επιδημία δεν θα σβήσει παγκόσμια. Άρα, πρέπει να βοηθήσουμε σε δεύτερο χρόνο και τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα».

Για το αν μπορεί να υπάρξει μετάλλαξη της πανδημίας αν δεν εμβολιαστεί όλος αυτός ο πληθυσμός:

«Οι μεταλλάξεις γίνονται τυχαία, είναι τυχαία γεγονότα. Κρίνονται από την εξελικτική πίεση που ασκούν. Τι σημαίνει αυτό; Είχε μιλήσει και ο Δαρβίνος για μια σοβαρή θεωρία που ισχύει ακόμα και τώρα, από όσες μεταλλάξεις γίνονται επικρατούν οι καλύτερα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, εάν εγώ πάθω μια μετάλλαξη και γίνω πολύ μικρός, αυτό είναι ευνοϊκό για να συντηρηθώ όταν υπάρχει έλλειψη τροφής.

Αντίθετα, αν πρέπει να περπατάω τεράστιες αποστάσεις, πρέπει η μετάλλαξη να με κάνει πιο δυνατό για να έχω το σχετικό πλεονέκτημα. Ο ιός, λοιπόν, για να συντηρηθεί θέλει όταν μεταλλάσσεται να επιλέξει εκείνες τις μεταλλάξεις που θα αυξήσουν τη μεταδοτικότητά του, αλλά θα μειώσουν τη θνητότητά του. Θα τον κάνουν λιγότερο θανατηφόρο. Γιατί όσοι ιοί σκοτώνουν πολλοί, δεν μπορεί να συστηρηθούν. Οι επιδημίες που προκαλούν τελειώνουν γρήγορα γιατί οι άνθρωποι που φέρουν τις μεταλλάξεις πεθαίνουν και δεν τις μεταδίδουν στους άλλους.

Αυτό συνέβη με τον πρώτο κορωνοϊό που προκάλεσε σοβαρή μετάλλαξη, τον αδερφό αυτού του κορωνοϊού, που λεγόταν SARS-1. Ο SARS είχε δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά: Κατ’ αρχήν, σκότωσε έναν στους 10 από τους ανθρώπους που κολλούσαν και δεύτερον, δεν είχε ασυμπτωματικούς. Άρα, ήταν πολύ πιο εύκολο να διακρίνουμε ποιοι έχουν τη λοίμωξη, γιατί δεν υπήρχαν ασυμπτωματικοί, και πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που είχαν τη λοίμωξη πέθαναν, άρα δεν μετέδιδαν. Γι’ αυτό και μέσα σε έξι μήνες περιορίστηκε η επιδημία στην Ασία».

Για το πώς η Επιστήμη έχει κινηθεί σε αντίστοιχες επιδημίες και πώς τώρα για το εμβόλιο:

«Έχουμε πετύχει κάτι τέτοιο και με άλλα εμβόλια, έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε σχεδόν την πολιομυελίτιδα. Όμως, δεν έχουν δοθεί ποτέ τόσα χρήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για την έρευνα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Είναι πρωτόγνωρο αυτό στην ιστορία, διότι δημιούργησε μία πανδημία που είχε διαστάσεις ενός παγκοσμίου πολέμου. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει, οι επιπτώσεις στην οικονομία, η ύφεση που προκαλείται είναι αντίστοιχη ενός παγκοσμίου πολέμου. Ευτυχώς, η ανθρωπότητα είναι τεχνολογικά προηγμένη και πάρα πολύ σύντομα για το ιστορικό προηγούμενο, να βρει λύσεις στο πρόβλημα».

Για τις διαφωνίες όσων στηρίζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και το ενδεχόμενο παρενεργειών:

«Η παρενέργεια αυτή θα είναι σπάνια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θα είναι σπάνια. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι πολύ καθαρή. Μπαίνει ένα μόριο RNA, το ξεκαθαρίζω δεν έχει κανένα τρόπο αυτό να ενσωματωθεί στο γενετικό μας υλικό και να το αλλάξει, ούτε να βάλουμε τσιπάκι, ούτε όλες αυτές οι χαζομάρες που ακούγονται. Αυτό το μόριο RNA θα μείνει εκτός πυρήνα, μέσα στο κυτταρόπλασμα μας, το γενετικό μας υλικό είναι στον πυρήνα μας, θα μείνει στο κυτταρόπλασμά μας για λίγη ώρα, θα πάει σε κάτι οργανίδια που λέγονται ριβοσώματα και θα φτιάξει μια πρωτεΐνη. Αυτή την πρωτεΐνη θα την παρουσιάσει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να φτιάξουμε αντισώματα και κύτταρα μνήμης.

Αυτό θα γίνει και έχουμε μεγάλη εμπειρία πολλών ετών στους εμβολιασμούς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και θέλω να πω κάτι: το αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε μέσα από ένα ψέμα. Από μία ψεύτικη δημοσίευση.

Ξεκίνησε από έναν Άγγλο που δημοσίευσε σε ένα σοβαρό περιοδικό ότι ένα εμβόλιο σχετίζεται αργότερα με τον αυτισμό. Έγινε έρευνα, απεδείχθη ότι είχε πει ψέματα. Είχε φτιάξει ψεύτικα στοιχεία κι όχι μόνο αποσύρθηκε η δημοσίευση, αλλά καταδικάστηκε. Για παράδειγμα, αν βγει τώρα κάποιος και πει ο Βασιλακόπουλος είναι ψεύτης και αναπαραχθεί από ένα κανάλι, τότε η λάσπη θα μείνει ακόμα και αν πάω εγώ σε 100 δικαστήρια και καταδικαστεί αυτός για συκοφαντική δυσφήμηση, αυτό μπορεί να μην ακουστεί πουθενά.

Το σημαντικότερο, στο μυαλό αρκετών θα έχει μείνει η αίσθηση, η εικόνα ότι για να το λέει αυτός μπορεί να έχει και δίκιο. Άρα, παρότι ο άνθρωπος αυτός είχε καταδικαστεί και είχε αποσύρει τη δημοσίευση, εν τούτοις έμεινε η λογική ότι μπορεί να προκαλεί αυτισμό. Με αυτή τη λογική φτάσαμε πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα να δούμε ιλαρά σε ενηλίκους γιατί κάποιοι δεν εμβολίαζαν τα παιδιά τους επειδή παρασύρθηκαν από τους ειδικούς του διαδικτύου».

Για το ότι όσο κρυώνει ο καιρός τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η Γερμανία που άνοιξε, ξανακλείνει τώρα. Η Βαυαρία ξανακλείνει. Άνοιξαν μέσα στον χειμώνα και ξανακλείνουν τώρα. Και η Γερμανία είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης και πριν ξεκινήσει η πανδημία ανά εκατομμύριο πληθυσμού είχε εξαπλάσιες κλίνες από ό, τι είχαμε εμεις. Δεν ξέρω που έχει φτάσει τώρα γιατί και εμείς έχουμε βελτιωθεί πολύ. Ξανάκλεισε, λοιπόν, η Βαυαρία, η πιο πλούσια περιοχή της Γερμανίας. Ο καιρός είναι αδυσώπητος παράγοντας στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται και έχουμε την έκρηξή τους τον χειμώνα».

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι